«Η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη»

«Η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη»

Ελληνικές διπλωματικές πηγές απαντούν στους τουρκικούς ισχυρισμούς και στις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς της Άγκυρας αλλά και στις σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο διήμερης ιδιωτικής επίσκεψης στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Θράκη. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Τούρκος αξιωματούχος μίλησε για απαράδεκτες πιέσεις και περιορισμούς κατά της τουρκικής κοινότητας, βάζοντας στο στόχαστρό του, εμμέσως πλην σαφώς, την Ελλάδα. 

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθεριά της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κιράν. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Άγκυρα, στις 15 Απριλίου. Τότε, ο Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί σε «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, με τον κ. Δένδια να τον διορθώνει, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα αναγνωρίζουμε μουσουλμανική μειονότητα.

πηγη