Η Ε.Ε. κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις

Η Ε.Ε. κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις

Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κλιμακώνονται οι αψιμαχίες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα. Σήμερα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε. κλήθηκε για εξηγήσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και στην επίτροπο Βέρα Γιούροβα.

«Ο πρέσβης κλήθηκε και αναμένεται να γίνει δεκτός το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης. Θα του διαβιβάσουμε μια σθεναρή καταδίκη και απόρριψη της απόφασης αυτής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε αυτήν την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος, με το οποίο καταγγέλλονταν οι ενέργειες της Ρωσίας και ζητούνταν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η Ε.Ε επέβαλε κυρώσεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη φυλάκιση του Ναβάλνι, ο οποίος είναι ο πιο έντονος αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα των εντάσεων με τη Ρωσία, στη συνάντηση που θα έχουν στις 10 Μαΐου. Παράλληλα, το θέμα θα βρεθεί και στην ατζέντα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του μπλοκ των 27 χωρών, στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 25 Μαΐου.

πηγη