ΣΟΚ – Αυξάνονται έως και πάνω από 50% οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων


Πρόκειται για ζώνες που είναι στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb εκτινάσσουν τις αντικειμενικές αξίες

Αυξήσεις φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκαλούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς παρά την πανδημία έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές τα ενοίκια αλλά και τις τιμές των ακινήτων, σε χιλιάδες περιοχές της χώρας.

Οι νέες τιμές εφορίας θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, χωρίς να αποκλείεται και κάποια αρνητική έκπληξη, να ισχύσουν δηλαδή νωρίτερα, από το τέλη του 2021, ανάλογα με τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

Το βέβαιο είναι ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και το ΕΝΦΙΑ του 2022, με τις νέες τσουχτερές αντικειμενικές τιμές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών έως και πάνω από το 50% σε ορισμένες περιοχές. Πρόκειται για ζώνες που είναι στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. 

Αιτία της έκρηξης των τιμών είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, οι οποίες τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν εξαπλωθεί και έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων και των ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις ανατιμήσεις των ακινήτων που καταγράφει και η Τράπεζα της Ελλάδος στα ακίνητα, οι εκτιμητές υποβάλουν εισηγήσεις για αυξήσεις έως και άνω του 50% σε ορισμένες περιοχές.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, θα επηρεάσει αυτομάτως περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, ενώ με βάση τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, ώστε να προσαρμόζονται στα επίπεδα της αγοράς.

Και νέες περιοχές στο σύστημα

Παράλληλα με την αύξηση των τιμών εφορίας των ακινήτων, εντάσσονται 3.754 ζώνες που βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σχεδόν σε όλους του Νομούς της χώρας.

Πρόκειται για περιοχές, οι οποίες είναι μεν εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος και οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν ελάχιστους ή μηδενικούς φόρους, παρότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα.

Στόχος είναι η ένταξη των περιοχών αυτών στο αντικειμενικό σύστημα θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, ώστε επί των τιμών που θα αποκτήσουν, να επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Όπως έχει γράψει το Σin, μεταξύ των περιοχών που εντάσσονται είναι και οι εξής:

 • Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, Ασπρόπυργο.
 • Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
 • Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές του Λαγκαδά  περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
 • Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
 • Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
 • Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά  στη Λίμνη Τριχωνίδα, όωπς και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού.
 • Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
 • Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
 • Στο Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.
 • Στο Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
 • Στο Νομό Κιλκίς θα ενταχθούν η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα.
 • Στο Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
 • Στο Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης.
 • πηγη