Βασιλακόπουλος για AstraZeneca: Τι είπε για εγκύους, αντισυλληπτικά και θρομβώσεις

Βασιλακόπουλος για AstraZeneca: Τι είπε για εγκύους, αντισυλληπτικά και θρομβώσεις

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε αναφορικά με τον προβληματισμό που υπάρχει για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις εγκυμονούσες, υπογραμμίζοντας πώς δεν υπάρχουν αποδείξεις κινδύνου. 

Στη σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσες γυναίκες είναι έγκυες προχώρησε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αυτής της τεχνολογίας, κατά την περίοδο της κύησης.

Η παραπάνω σύσταση προκάλεσε προβληματισμό για το εμβόλιο της AstraZeneca ωστόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πώς το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι επικίνδυνο απλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε να χαρακτηριστεί πλήρως ασφαλές για την συγκεκριμένη ομάδα γυναικών, σε αντίθεση με τα εμβόλια με την τεχνολογία mRNA, δηλαδή τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca. Δημοσιεύτηκε μια μελέτη όπου το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, και οι επιπλοκές ήταν οι αναμενόμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε απόδειξη ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ασφαλή για τις εγκύους. Δεν έχουμε, όμως, κάποια αντίθετη ένδειξη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται. Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Η χρήση τους εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ μικρός», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ανθρώπους άνω των 18. Για τις εγκύους δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αναφορά κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca για τις γυναίκες που θηλάζουν. Υπάρχει απόδειξη ασφαλείας για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ούτε και απόδειξη ασφαλείας. Αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες», συνέχισε στο ίδιο θέμα.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z13k7203jqd&playlistId=v-cay87ok0ltxd-se

πηγη