Σύννεφο ερωτηματικών και προβλημάτων επάνω από την ακύρωση του διαγωνισμού για τα self test

Στη ματαίωση του διαγωνισμού για την προμήθεια των 10 εκατ. τεστ, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα 10 εκατ., προχώρησε η Πολιτική Προστασία, την ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα αποκαλυπτικές πληροφορίες για την αναξιοπιστία των προϊόντων που επρόκειτο να προμηθευτούν οι ελληνικές αρχές. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που πρέπει να εμφανιστούν στις δουλειές τους τη Δευτέρα με αρνητικό self test βρίσκονται σε αδιέξοδο, όπως και οι φαρμακοποιοί, που συνεχίζουν να γίνονται μπαλάκι στις παράλογες προδιαγραφές και όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η Πολιτική Προστασία αναγκάστηκε να ματαιώσει τη διαδικασία για τη δημόσια σύμβαση για την επείγουσα προμήθεια των δέκα εκατομμυρίων self test, ανακοινώνοντας την απόφασή της στη Διαύγεια. Ωστόσο, όπως καταγράφει ρεπορτάζ του documentonews.gr, οι συνθήκες υπό τις οποίες προχώρησε στη ματαίωση γεννούν πλήθος ερωτηματικών.

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του μέσου αναφέρει πως προηγήθηκαν πληροφορίες για μπλοκάρισμα από τις κινεζικές αρχές του φορτίου με self tests της εταιρείας Metron Healthcare, που είχε αναλάβει να προμηθεύσει τις ελληνικές αρχές με 7,3 εκατ. τεστ, με δικαίωμα προαίρεσης για 15 εκατ. τεστ. Όπως αναφέρεται, απευθύνθηκαν ερωτήματα προς την Πολιτική Προστασία τα οποία δεν απαντήθηκαν, και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη ματαίωση του διαγωνισμού στη Διαύγεια.

Προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η παραπάνω εταιρεία φέρεται να είχε προμηθευτεί τα τεστ της εταιρείας JOYSBIO από εταιρεία που είχε κατασκευάσει απομιμήσεις τους αλλά σε χαμηλότερη τιμή, παρότι η Metron Healthcare είχε ήδη έρθει σε επαφή με την κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει τα εν λόγω προϊόντα. Μάλιστα, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή επιχειρηματικής εξέλιξης της JOYSBIO που πιστοποιεί τα παραπάνω, Ρικ Ζανγκ, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «εντοπίσαμε ότι ένας πελάτης από την Ελλάδα έκλεισε συμφωνία με αυτή την εμπορική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, επομένως στείλαμε αμέσως ένα προειδοποιητικό γράμμα στον πελάτη και επιπλέον στην Πολιτική Προστασία της Ελλάδας».

«Η κινέζικη εμπορική εταιρεία Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, που φέρεται να επιχείρησε να διακινήσει τα πλαστά self test, τυγχάνει να είναι η εταιρεία προμηθευτής της ελληνικής εταιρείας Metron Healthcare, η οποία όπως προαναφέρθηκε κέρδισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των 7.375.000 self test. Ως αποτέλεσμα, μπαίνει το ερώτημα αν η Ελλάδα θα ήταν αποδέκτης και χρήστης πλαστών self tests αν δεν υπήρχε το μπλοκάρισμα πριν αυτά εξαχθούν από την Κίνα. Κυριότερα όμως, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Rick Zhang, αν όλα αυτά ήταν εις γνώση του Έλληνα εισαγωγέα, αφού οι τιμές ήταν πολύ κάτω του πραγματικού κόστους» αναφέρει ακόμα το ίδιο δημοσίευμα, ενώ παραθέτει δηλώσεις του CEO της Metron Healthcare, Δημήτρη Παπαδήμα, ο οποίος δηλώνει άγνοια για τα παραπάνω.

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο documentonews.gr.

Όπως αναφέρει στην απόφασή της, τη ματαίωση εισηγήθηκε η Επιτροπή Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια self test. Η αρμόδια επιτροπή, διαβάζουμε στο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, για τη γνωμοδότησή της –που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου– έλαβε υπόψιν μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι επέρχεται ουσιώδης ανατροπή στο αντικείμενο της σχεδιασθείσας σύμβασης, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και στη σύναψη των συμβάσεων […] στην οποία έχει συμβάλει η εκκίνηση διαδικασιών άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων από τους υποψηφίους οικονομικούς φορείς […] και ως εκ τούτου δεν εξυπηρετείται πλέον ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος […] για την κατεπείγουσα, έκτακτη ανάγκη κάλυψης της προστασίας της δημόσιας υγείας μέσω της άμεσης διάθεσης το συντομότερο δυνατόν, δωρεάν οικιακών τεστ σε όλο τον πληθυσμό της χώρας τα οποία […], απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού».

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Προστασία αναγκάστηκε να ματαιώσει τον διαγωνισμό, αφήνοντας την αγορά χωρίς τα αναμενόμενα 10 εκατ. self tests, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ήδη διακηρύξει την επιστροφή των εργαζόμενων στις εργασίες τους την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας μάλιστα να έχουν από τη Δευτέρα ένα αρνητικό τεστ για να επιστρέψουν.

Το παραπάνω προαπαιτούμενο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς από τη μία, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη επιστρέψει στις δουλειές τους έχουν προμηθευτεί το ένα εβδομαδιαίο τεστ που τους αναλογεί, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να έχουν ήδη ένα ακόμα τεστ το πρωί της Δευτέρας. Συνεπώς, είτε θα χάσουν το μεροκάματο, όπως ορίζει η κυβέρνηση, είτε θα στοιβαχτούν όλοι από τα χαράματα της Δευτέρας στα φαρμακεία, προσπαθώντας να προμηθευτούν το νέο τεστ. Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρουν οι φαρμακοποιοί και για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στις εργασίες τους την προσεχή Δευτέρα για πρώτη φορά. Όλοι αυτοί βρίσκονται στην αντιφατική κατάσταση να πρέπει να εμφανιστούν με ένα αρνητικό τεστ τη Δευτέρα στις εργασίες τους, το οποίο όμως δεν μπορούν να προμηθευτούν πριν τη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα την ώρα που η κατάσταση στα φαρμακεία εξελίσσεται όλο και χειρότερη για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι στον επιπλέον φόρτο των ραντεβού για τα εμβόλια, συνεχίζουν να προσθέτουν και αυτόν για τα τεστ. Από τη μία, πελάτες που χρειάζονται βοήθεια για τη χρήση του, και από την άλλη, τα τεστ που είτε έχουν βγάλει άκυρο αποτέλεσμα, είτε είναι ελαττωματικά. Η διαδικασία που έχει ορίσει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την αντικατάστασή τους μοιάζει πρακτικά ανέφικτη, και σίγουρα κοστοβόρα, τουλάχιστον σε επίπεδο χρόνου.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα φαρμακεία μοιάζει εκρηκτική, καθώς αυτή λαμβάνει χώρα ως νέα κανονικότητα, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις στις τάξεις των φαρμακοποιών.

https://thepressproject.gr/ochi-akoma-ena-skoil-elikikou-fiasko/embed/#?secret=PCK1rWi55K

πηγη