Ρουμανία: Συνάντηση Iohannis με τους ΥΠΕΞ Πολωνίας και Τουρκίας

By Romanian Newsroom / Published on: April 23, 2021

Ρουμανία: Συνάντηση Iohannis με τους ΥΠΕΞ Πολωνίας και Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, δέχθηκε χθες, στο Cotroceni, τους Υπουργούς Εξωτερικών Πολωνίας και Τουρκίας, επ’ ευκαιρία της συμμετοχής τους στις εργασίες της Τριμερούς για θέματα ασφάλειας Ρουμανίας-Πολωνίας-Τουρκίας, την οποία φιλοξενεί η Ρουμανία από τις 22-23 Απριλίου. Στις συζητήσεις έλαβε μέρος και ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών, Bogdan Aurescu.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρικής Διοίκησης ο Ρουμάνος Πρόεδρος με τους ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Γειτονία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την ατζέντα περιφερειακής ασφάλειας και τις προετοιμασίες ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Klaus Iohannis επισήμανε το σημαντικό ρόλο αυτού του τριμερούς σχήματος διαλόγου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ρουμανίας, το 2012, για να στηρίξει τις ΝΑΤΟϊκές προσπάθειες εδραίωσης της ασφάλειας στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς οι τρεις χώρες μοιράζονται μια σειρά από κοινά ενδιαφέροντα στον τομέα της ασφάλειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία της Ρουμανίας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της “ασυνήθιστης ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην υπό παράνομη κατοχή Κριμαία και τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας”. Οι Υπουργοί Εξωτερικών Πολωνίας και Τουρκίας, Zbigniew Rau και Mevlüt Çavuşoğlu, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και ανέλυσαν μαζί τις συνθήκες και τις προοπτικές εκτόνωσης.

Ο Klaus Iohannis αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία της ενίσχυσης της άμυνας στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, την αύξηση της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ και τη στήριξη προς τους εταίρους της γειτονίας. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης και διαφοροποίησης των πολιτικών διαβουλεύσεων σε περισσότερες διαστάσεις, και την συνεργασία σε αυτό το τριμερές σχήμα, που έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του στο χρόνο. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας ενθάρρυνε την προώθηση νέων project τριμερούς συνεργασίας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ανθεκτικότητα -και μέσω των μαθημάτων από την πανδημία COVID-19, στη βάση μιας ουσιαστικής ατζέντας που να συμβάλει στην εδραίωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Klaus Iohannis ενθάρρυνε την εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα. Μια πραγματική διάδραση των τριών συμμάχων σε αυτό το σχήμα θα αποτελούσε, είπε, ένα εργαλείο συντονισμού και κοινής δράσης, ικανό να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος χαιρέτισε την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Γεωργίας στην ειδική συνάντηση εργασίας της τριμερούς στο Βουκουρέστι και εκτίμησε ότι αυτή η πρωτοβουλία επαναβεβαιώνει κατηγορηματικά τη σταθερή στήριξη της Ρουμανίας, Πολωνίας και Τουρκίας προς τους εταίρους της Ανατολικής Γειτονία του ΝΑΤΟ.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μέτρων αποθάρρυνσης και άμυνας του ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε την Πολωνία και την Τουρκία για τη συνεισφορά τους στην προχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο νότο της Ανατολικής Πτέρυγας, που είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωατλαντικής ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Τουρκία θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα είναι εξαιρετικά σημαντική για το μελλοντικό στρατηγικό όραμα της Συμμαχίας./ibna