Κροατία: Aξιωματούχοι τίμησαν τα θύματα του Jasenovac σε πολωμένο κλίμα

Κροατία: Aξιωματούχοι τίμησαν τα θύματα του Jasenovac σε πολωμένο κλίμα

Αξιωματούχοι της Κροατίας τίμησαν την Πέμπτη την 76η επέτειο από τον ξεσηκωμό των κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Jasenovac υπό την ηγεσία της Ustasha κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο η ένταση ήταν προφανής.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Andrej Plenković να καταθέσουν στεφάνι μαζί, η οποία ωστόσο δεν έτυχε ανταπόκρισης. Οι αντιπροσωπείες χωρίστηκαν με το πρόσχημα του πρωτοκόλλου για τον COVID.

Ο πρωθυπουργός Andrej Plenković δήλωσε ότι το ναζιστικού τύπου ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας (NDH) κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ  ήταν μια από τις πιο τραγικές περιόδους στην ιστορία της Κροατίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ήταν σαφώς κατά της χρήσης συμβόλων Ustasha.

Τόνισε ότι ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλα τα θύματα του καθεστώτος NDH και τα φρικιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Jasenovac και σε άλλα στρατόπεδα εναντίον Εβραίων, Σέρβων, Ρομά, Κροατών αντιφασιστών και δημοκρατών.

«Αυτή είναι σίγουρα μια από τις πιο τραγικές περιόδους στην ιστορία της Κροατίας, και είναι σημαντικό οι νέες γενιές να γνωρίζουν αυτά τα γεγονότα (…):αυτό να είναι μέρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ότι οι επόμενες γενιές δε θα ξεχάσουν ποτέ τα τρομερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εδώ και σε ολόκληρη την Ευρώπη σε παρόμοια στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και να υπάρχει ομόφωνη και κατηγορηματική καταδίκη αυτών των εγκλημάτων,» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να επισκέπτεται τον Jasenovac με ευσέβεια και αντιλαμβανόμενος ότι τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να επαναληφθούν.

Όσον αφορά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την απαγόρευση των διακριτικών της Ustasha, ο Plenković είπε ότι αυτά έχουν ήδη απαγορευτεί και είναι θέμα ευθυγράμμισης της δράσης με την πρακτική του δικαστηρίου.

«Αυτό το θέμα μάς απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Όλοι όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε για την ιστορία μας, για το στρατόπεδο Jasenovac, που καταλαβαίνουν τι σημαίνουν αυτά τα σύμβολα για την εβραϊκή, σερβική κοινότητα, τους Ρομά ή τους αντιφασιστές, κατανοούν ότι αυτά δεν είναι σύμβολα που πρέπει να χρησιμοποιουνται,» είπε ο Plenković.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία του προέδρου Συντονισμού των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Κροατία Ognjen Kraus για την απαγόρευση του χαιρετισμού της Ustasha «Για την πατρίδα; -Έτοιμοι,» είπε ότι είχαν μιλήσει γι’ αυτό και θα συνέχιζαν να το συζητούν. Επιπλέον, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής και σταθερή όσον αφορά την καταδίκη εγκλημάτων και τέτοιων συμβόλων.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović απέτισε επίσης φόρο τιμής, αλλά χωριστά, στο Μνημείο του Πέτρινου Λουλουδιού. Συνοδευόταν από τους πρώην προέδρους Stjepan Mesić και Ivo Josipović, και την πρώην πρωθυπουργό Jadranka Kosor.

«Αυτό ήταν ένα στρατόπεδο της Ustasha. Τα μέλη της Ustasha ήταν Κροάτες, και δεδομένου πως είμαι Κροάτης, δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν με αφορά. Αυτό ήταν ένα αμφιλεγόμενο μέρος, και εξακολουθεί να είναι. Μια πλευρά υπερβάλλει και λέει ότι 700.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό. Ήμουν εδώ ως μαθητής γυμνασίου και μας έλεγαν το ίδιο πράγμα,» είπε ο Milanović.

Προσέθεσε ότι η ταινία «Dara of Jasenovac» βασίστηκε σε ένα κλεμμένο σενάριο. «Δεν έφερα στεφάνι. Έφερα ένα τριαντάφυλλο και ένα βότσαλο. Λυπάμαι που δεν υπήρξαν κοινοί εορτασμοί, αυτό δεν είναι θέμα αδράνειας. Ο πολιτικός πρέπει να δείχνει συναίσθημα, αλλά και να ενεργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες. Όλα αυτά μου ακούγονται σαν κακές δικαιολογίες,» είπε ο Milanović, σχολιάζοντας την άρνηση του Πρωθυπουργού να καταθέσει στεφάνι από κοινού. /ibna