Επίσημη επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Σλοβενία

By Mladen Dragojlovic 

Επίσημη επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Σλοβενία

 Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Σλοβενίας Borut Pahor, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία ​​σήμερα και αύριο. Η επίσκεψη της Προέδρου Σακελλαροπούλου αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την κήρυξη της επιδημίας στη Σλοβενία, ενώ σηματοδοτεί επίσης την πρώτη επίσκεψη της Ελληνίδας προέδρου στο εξωτερικό μετά την ανάδειξή της ως Προέδρου.

Την επίσημη υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στην Πλατεία του Κογκρέσου στη Λιουμπλιάνα και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων ακολούθησε ομιλία ολομέλειας παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν παρασημοφορήσεις, με τον Πρόεδρο Pahor να απονέμει στην Πρόεδρο Σακελλαροπούλου το Μετάλλιο Εξαιρετικής Προσφοράς για τη συμβολή της στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας και στην ενίσχυση της συνολικής συνεργασίας και ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Pahor υπογράμμισε τη μακρά ιστορία και τις σταθερές βάσεις των κοινών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε τον Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου η οικογένεια προέρχεται από το Koper και ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ιδρυτής της σύγχρονης Ελλάδας και πρώτος κυβερνήτης του, αλλά και ως συμμετέχων στο συνέδριο της Λουμπλιάνα, του οποίου η εικοσαετή γιορτάζεται φέτος. Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, παρουσίασε μια αναμνηστική πινακίδα προς τιμήν του Καποδίστρια στην πόλη του Ναυπλίου, προσθέτοντας ότι αύριο αυτός και η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου θα παρουσιάσουν ένα παγκάκι φιλίας μεταξύ Σλοβενίας και Ελλάδας, το οποίο θα τοποθετηθεί στο Koper ως μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της πανδημίας και της οικονομικής ανάκαμψης από τον COVID-19. Αυτή η ανάκαμψη πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο για τη μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος Pahor. Τόνισε την ανάγκη για αλλαγή στάσης όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την καλύτερη χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων και της ψηφιοποίησης. Ο Πρόεδρος Pahor και η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου εντόπισαν επίσης πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης.

Κεντρικό σημείο των συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Τόνισαν ιδιαίτερα τη διάσκεψη για το ευρωπαϊκό μέλλον, η οποία ο Pahor είπε ότι μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο για να βοηθήσει στην επίτευξη σοβαρής προόδου, ωστόσο είναι ικανή για να επιτρέψει τη λήψη ορισμένων μέτρων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να βασίζονται ακόμη περισσότερο στην Ένωση. Ο Πρόεδρος Pahor επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση μιας υγειονομικής ένωσης, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να παράσχει ακόμη πιο αποτελεσματική βοήθεια στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Pahor απάντησε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν αναπτυξιακά κονδύλια για την προώθηση έξυπνων, πράσινων και καινοτόμων λύσεων, ελαχιστοποιώντας έτσι τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Ο Πρόεδρος Pahor είπε ότι αυτός και η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου συζήτησαν επίσης μερικές από τις πιο έντονες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γειτονιά, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου να τονίζει επίσης τη σημασία του σεβασμού των κριτηρίων και των αξιών της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Pahor υπενθύμισε ότι η Σλοβενία ​​καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό τα εκκρεμή ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαλόγου και με ειρηνικό τρόπο, στη βάση της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας και αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Pahor για την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με την παράνομη μετανάστευση.

Με τη σημερινή να γιορτάζεται ως η Ημέρα της Γης, οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν με μια ομάδα μαθητών Κλασσικών Σπουδών στο Επισκοπικό Κλασικό Γυμνάσιο για να συζητήσουν ένα πράσινο ευρωπαϊκό μέλλον. Η πρώτη μέρα της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με ένα εορταστικό δείπνο που θα διοργανώσει ο Πρόεδρος Pahor στο Κάστρο του Brdo, προς τιμήν της Προέδρου Σακελλαροπούλου.

Οι δύο πρόεδροι θα ξεκινήσουν τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης από το Koper, όπου θα παρουσιάσουν ένα παγκάκι φιλίας μεταξύ των δύο χωρών δίπλα στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια. Θα επισκεφθούν το λιμάνι του Koper, το οποίο συνεργάζεται εξαιρετικά με Έλληνες εφοπλιστές, και το Κέντρο Αριστείας Πράσινων Τεχνολογιών Innorene στο Izola, το οποίο κατασκευάζει το μεγαλύτερο πράσινο κτίριο στη Σλοβενία. /ibna