Η εστίαση ανοίγει χωρίς χρηματοδότηση

Η εστίαση ανοίγει χωρίς χρηματοδότηση

Σοβαρό προβληματισμό εκφράζουν παράγοντες της εστίασης για τον τρόπο που αποφασίστηκε να ανοίξει στις 3 Μαΐου. Οι επιφυλάξεις είναι πολλές και έντονες, καθώς όλα είναι στον αέρα. Ακόμη κανείς δεν ξέρει ποια καταστήματα της εστίασης θα ανοίξουν και ποια όχι.

Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να ανοίξουν χωρίς νωρίτερα να έχει χορηγηθεί ρευστότητα ύψους 330 εκατ.ευρώ. Η σχετική πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα ενεργοποιηθεί στις 6 Μαίου, γιατί τότε αναμένεται να εγκριθεί η σχετική δράση χρηματοδότησης από την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, το άνοιγμα την 3η Μαΐου θα φέρει δυσκολίες στην τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο, όπου οι προμηθεύτριες εταιρείες είναι κλειστές λόγω των αργιών του Πάσχα και τη Πρωτομαγιάς.

Ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα της αγοράς να επανέλθει σε λειτουργία στις 3 Μαΐου.

Μιλώντας στον Alpha 98.9 επεσήμανε ότι υπάρχει ζήτημα με το ποιος θα πιστώσει την αγορά, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα σημείωσε ότι για να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης 3 Μαΐου, θα πρέπει να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να τροφοδοτήσουν τις κουζίνες με φρέσκα κρέατα και λαχανικά, όταν τις ημέρες πριν την επανεκκίνηση, η αγορά θα είναι κλειστή.

Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και του τουρισμού μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως δεν θα χρειάζεται να στέλνουμε SMS για να επισκεφθούμε κάποια επιχείρηση εστίασης. «Δεν έχει τεθεί κάποιο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Επιλέξαμε την 3η Μαΐου για να πιάνει όλο τον Μάιο το άνοιγμα της Εστίασης. Όταν ανοίξει ο τουρισμός θα λειτουργεί ήδη η εστίαση. Το άνοιγμα της εστίασης θα είναι βασισμένο σε δύο άξονες, αλλλα δεν θα μιλήσω με λεπτομέρειες. Θα μιλήσουμε πρώτα με τους λοιμωξιολόγους και τους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης. Έχουμε έναν οδικό χάρτη. Είχαμε και πέρυσι κανόνες. Σε αυτές τις ράγες πάνω – κάτω θα κινηθούμε. Και μιλάμε φυσικά μόνο για εξωτερικούς χώρους. Φέτος είμαστε πιο έμπειροι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για το αν θα πρέπει να στέλνουμε SMS για να πάμε να φάμε, τόνισε: «Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Θα διευκρινιστούν ωστόσο οι λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες».

Για την πλατφόρμα επιδότησης ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης, τόνισε: «Στόχος μας είναι ν’ ανοίξει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου. Θα καταβληθούν τα χρήματα ανάλογα με τον τζίρο».

πηγη