Βαρουφάκης:»Σήμερα,54 χρόνια μετα από εκείνη την αποφράδα Απριλιάτικη νύχτα…»

Σήμερα, 54 χρόνια από εκείνη την αποφράδα Απριλιάτικη νύχτα που τα ξενοκίνητα τανκς μπήκαν στις πόλεις για να βάλουν τον δημοκρατικό λαό στον γύψο, θυμόμαστε εκείνες κι εκείνους που δεν σκιάχτηκαν. Θυμόμαστε ακόμα πως, στο όνομα της δήθεν εθνικοφροσύνης, οι πατριδοκάπηλοι έβαλαν τα θεμέλια για την προδοσία του Κυπριακού λαού και την μεγάλη ήττα του Ελληνισμού. Θυμόμαστε τις ηρωίδες και τους ήρωες που άντεξαν και στα πιο φριχτά βασανιστήρια για να μπορούμε εμείς, σήμερα, να θεωρούμε δεδομένο κάτι που δεν είναι δεδομένο: ότι η Δημοκρατία τελικά πάντα νικά.

Η μνήμη βέβαια δεν αρκεί. Σε μια ιστορική φάση που οι σύγχρονοι κατακτητές και οι ντόπιοι βαστάζοι τους δεν χρειάζονται καν τανκς για να βάλουν τις δημοκρατίες στον γύψο, η μνήμη της 21ης Απριλίου ατσαλώνει την αποφασιστικότητά μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για αυθεντική δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και πραγματική ανεξαρτησία.

Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο, τι σημαίνει να συμπληρωθεί ένας εικονικός προϋπολογισμός; Ένας προϋπολογισμός που μόνο στη σφαίρα της φαντασίας κινείται; Ότι προσθέτετε ποσά στη στήλη των εσόδων την ώρα που η στήλη των εσόδων παραμένει ένα όνειρο θερινής νυκτός με φανταστικές εισπράξεις. Την ίδια στιγμή κρύβετε το πραγματικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μετά την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξει το ευρωομόλογο που κι εσείς ζητήσατε. Με τα δεδομένα αυτά πηγαίνουμε ολοταχώς για το 5ο μνημόνιο.

Χρειάζονται όπως λέγαμε από την πρώτη στιγμή, κουρέματα στις οφειλές προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, αλλιώς απλά είναι σα να βάζεις πάγο στη γάγγραινα, χωρίς να κάνεις κάτι για να την καταπολεμήσεις. Τα δάνεια δεν βοηθούν τους μικρομεσαίους. Αλλά εσείς μας λέτε για λεφτόδεντρα μαζί με τα μέσα μαζικής εξαπάτησης που αναπαράγουν τις ίδιες παράλογες “λογικές”, λειτουργώντας σαν γραφεία τύπου της Κυβέρνησης. Τα λεφτόδεντρα τα επικαλείστε εσείς, όταν μας λέτε πως χωρίς να κουρευτούν αυτές οι συσσωρευμένες οφειλές της πανδημίας θα αποπληρωθούν από τους μικρομεσαίους.

Υπάρχουν δύο μεγάλες απειλές για την μετά την πανδημία εποχή, την οποία δεν ξεπερνάμε όσο γρήγορα θα θέλαμε και θα μπορούσαμε αν η Κυβέρνηση σας δεν λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο. Η απειλή του stock των εν δυνάμει χρεοκοπιών που θα γίνει τσουνάμι αν δεν κουρευτούν με ευθύνη της Κυβέρνησης με τις αναστολές και τις αναβολές. Η δεύτερη απειλή, είναι αυτή του stock των αξιών που ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Οι απειλές αυτές με δεδομένη τη στάση της Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε τσουνάμι λουκέτων και στον αρνητικό επιταχυντή, δηλαδή επιβραδυντή.

Με μια οικονομική δραστηριότητα και επενδύσεις που θα κινούνται γύρω από την αγορά των κόκκινων δανείων, τις εξορύξεις και τα καζίνο θα φτάσουμε στο εξής παράδοξο, όπου μπορεί να αυξάνεται το ΑΕΠ μετά την πανδημία, όμως το εγχώριο προϊόν θα μειώνεται μαζί με την αγοραστική δύναμη των πολιτών παρά τον αποπληθωρισμό, καθώς οι όποιες αξίες θα φεύγουν στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα κιόλας που θα χειροτερεύει και το ισοζύγιο πληρωμών και η Κυβέρνηση θα γιορτάζει για δήθεν επενδύσεις. Πραγματικές επενδύσεις όμως είναι αυτές που δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας, όχι η παρακμή, ο τζόγος και η εκμετάλλευση.

Μπροστά λοιπόν σε αυτό το μέτωπο, χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα. Τη στιγμή που ο κυβερνητικός σαδισμός βασίζεται στην ατομική ευθύνη, την οποία δεν έχει η Κυβέρνηση, αλλά φροντίζουν τα μέσα της που λειτουργούν σαν γραφεία τύπου της να αναπαράγουν, ο κ. Μητσοτάκης προσποιείται ότι εμπιστεύεται τους πολίτες. Οι πολίτες όμως δεν τον εμπιστεύονται καθόλου πια. Κύριες και κύριοι της Κυβέρνησης δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης τα self – tests ακόμα και σε μαθητές, αν είναι έτσι αφήστε τους πολίτες να βγάλουν και μόνοι τους του φόρους, καταργείστε την εφορία!

Εμείς εμπιστευόμαστε πραγματικά τους πολίτες, ότι κατανοούν βαθιά ότι χρειάζεται μέσα από ένα μέτωπο και μια συλλογικότητα, στη βάση ενός κοινού συγκεκριμένου προγράμματος για μια σειρά από πολιτικές για τη νέα γενιά, για την πράσινη επανάσταση, με ανυπακοή στις ανοησίες των Βρυξελλών. Ειδάλλως, η Κυβερνητική προσπάθεια “εξατομίκευσης” μόνο εγγύηση προσωπικής δυστυχίας μπορεί να συνιστά και ανευθυνότητας.

πηγη