Σλοβενία: Αίρεται η απαγόρευση συναθροίσεων, επαναλειτουργία της υπαίθριας εστίασης

Σλοβενία: Αίρεται η απαγόρευση συναθροίσεων, επαναλειτουργία της υπαίθριας εστίασης

Με την πρόοδο της πανδημίας στη Σλοβενία ​​να επιπεδώνεται τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει κάποια από τα πλέον διχαστικά μέτρα, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, από τη Δευτέρα θα καταργηθεί η πλήρης απαγόρευση των συγκεντρώσεων η οποία παρέμενε εδώ και μήνες, καθώς θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 100 ατόμων. Η απόφαση ορίζει ότι έως 100 άτομα θα επιτρέπεται να συναθροίζονται σε οργανωμένες συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να τηρούν τις συστάσεις ασφαλείας.

Στις υπαίθριες συγκεντρώσεις, οι συμμετέχοντες θα απαιτείται να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου. Επιπλέον, ένα άτομο ή ένα νοικοκυριό θα επιτρέπεται ανά επιφάνεια 10 τετραγωνικών μέτρων. Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η χρήση μάσκας δε θα επιβάλλεται. Οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε εσωτερικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα περιορίζονται σε ένα άτομο ή ένα νοικοκυριό ανά 30 τετραγωνικά μέτρα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θέσει την απαγόρευση «σε αναστολή» δύο ημέρες πριν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της υπαίθριας εστίασης σε οκτώ από τις 12 στατιστικές περιοχές της χώρας. Σε όλες εκτός από μία από τις περιοχές, το άνοιγμα θα λάβει χώρα μετά από σχεδόν έξι μήνες. Η απόφαση θα εφαρμοστεί στις περιοχές Pomurje, Podravje, Koroška, ​​Zasavska, Gorenjska, Goriška και Obalno-Kraška.

Οι εγκαταστάσεις θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν επισκέπτες υπαίθρια από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Έχουν τεθεί σε ισχύ ορισμένες προϋποθέσεις, όπως εβδομαδιαίοι έλεγχοι του προσωπικού.

Τα τραπέζια θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων μεταξύ τους, με έως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Εκτός από μια σύντομη περίοδο τον Μάρτιο, όταν και επετράπη η εξυπηρέτηση σε εξωτερικούς χώρους στο Podravje, τη Νοτιοανατολική Σλοβενία ​​και το Primorsko-Notranjska, οι επιχειρήσεις εστίασης στη Σλοβενία ​​δεν επιτρεπόταν να εξυπηρετούν επισκέπτες από τις 23 Οκτωβρίου 2020.

Ωστόσο, τους επετράπη να παρέχουν υπηρεσίες delivery και take away, ενώ οι υπηρεσίες από επιχείρηση σε επιχείρηση επίσης επιτρέπονταν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι θανάτους που σχετίζονται με τον COVID και 478 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με ποσοστό θετικότητας 18,2%.

Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία σταθεροποιείται, αν και παραμένει σχετικά υψηλός.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 631 ασθενείς, 153 εκ των οποίων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων έχει μειωθεί κάτω από τις 12.000 και ο κυλιόμενος μέσος όρος των ημερήσιων λοιμώξεων σε βάση 7 ημερών έχει μειωθεί σε 795. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 4.159 θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 17,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) δήλωσε ότι αναμένεται να είναι σε θέση να εμβολιάσει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ηλικίας 60 έως 70 στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, αφού θα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το μισό του πληθυσμού άνω των 70 ετών. /ibna