Ρουμανία: Χωρίς λύση έληξε ο πρώτος γύρος εκτόνωσης της κρίσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Ρουμανία: Χωρίς λύση έληξε ο πρώτος γύρος εκτόνωσης της κρίσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών στο Συνασπισμό μετά την αποπομπή του Vlad Voiculescu από το Υπουργείο Υγείας έληξε μετά από σχεδόν πέντε ώρες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται την Τρίτη, στις 16:00 (τοπική ώρα). Ο Florin Cîțu λέει ότι παραμένει στη θέση του και ανακοινώνει ότι περιμένει τον διορισμό Υπουργού Υγείας από το USR-PLUS.

«Η Ρουμανία πρέπει να κυβερνηθεί. Περιμένω την υποψηφιότητα για το Υπουργείο Υγείας», είπε ο Cîțu, στο Digi 24.

Ο ηγέτης του USR Dan Barna αποχωρώντας από τις συνομιλίες για το μέλλον του συνασπισμού με τη μόνη ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «το συντομότερο δυνατό σε μια απόφαση του ενός ή του άλλου είδους.»

«Υπήρξαν αρκετές ώρες συζητήσεων στις οποίες καθένας από τους εταίρους παρουσίασε τις θέσεις και τις απόψεις του, τα επιχειρήματα για τα οποία υποστηρίζουν εκείνοι του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) τον Florin Cîțu, τα επιχειρήματα για τα οποία δεν εμπιστευόμαστε πλέον τον πρωθυπουργό. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αύριο στις 16.00. Αυτό που συνέβη ήταν να αναλύσουμε τις υποθέσεις και τα σενάρια εργασίας με βάση τα οποία θα είμαστε σε θέση, ελπίζω, να πάρουμε μια απόφαση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Barna.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του UDMR, Kelemen Hunor, είπε ότι αυτός ο συνασπισμός θα προχωρήσει περαιτέρω, δηλώνοντας τον εαυτό του πεπεισμένο ότι την Τρίτη, μετά την επανάληψη των συνομιλιών, «θα βρεθεί μια καλή λύση για τον καθένα».

«Είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι, με πολιτική εμπειρία, θα προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτόν τον συνασπισμό. Αύριο στις 16:00 οι συνομιλίες συνεχίζονται, είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε τη σωστή λύση για κάθε κόμμα. Μετά από 4 μήνες δεν μπορούμε να αντέξουμε μεγαλύτερη ένταση», είπε ο ηγέτης του UDMR.

Ερωτηθείς εάν χρειαζόταν η παρέμβαση του Προέδρου της Ρουμανίας στην κρίση της συμμαχίας, ο Kelemen απάντησε: «Δεν υπάρχει ανάγκη, ο συνασπισμός τα πάει καλά»./ibna