Ο Zaev κάλεσε τη μακεδονική μειονότητα στην Αλβανία να ψηφίσουν τον Edi Rama

Ο Zaev κάλεσε τη μακεδονική μειονότητα στην Αλβανία να ψηφίσουν τον Edi Rama

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev κάλεσε όλους τους Μακεδόνες που είναι πολίτες της Αλβανίας να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Απριλίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του Edi Rama και τον υποψήφιο μακεδονικής καταγωγής Vasil Sterjovski, ο οποίος είναι μέλος του κοινοβουλίου δύο χρόνια.

«Καλώ όλους εσάς να σημειώσετε τον αριθμό 12 στις εκλογές της 25ης Απριλίου και να υποστηρίξετε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος του αγαπητού μου φίλου, Edi Rama, είναι επίσης ο Vasil Sterjovski, Μακεδόνας που είναι μέλος του κοινοβουλίου στην Αλβανία δύο χρόνια. Η ημέρα που ο Μακεδόνας Sterjovski έγινε το πρώτο μέλος της Αλβανικής Βουλής ήταν ιστορική. Η 25η Απριλίου είναι επίσης μια σημαντική ημέρα, την ημέρα που θα ψηφίσετε ως Μακεδόνες στη Δημοκρατία της Αλβανίας για τον Βασίλη ώστε να συνεχίσει την αποστολή του για εκπροσώπηση των Μακεδόνων στο αλβανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Zaev όπως ανέφερε η πύλη exit.al.

Τα κόμματα των Zaev και Rama, το SDSM και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), είναι μέλη του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο πρωθυπουργός Rama επικρίνει το βέτο της Βουλγαρίας για τις φιλοδοξίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Τις προάλλες, ο Rama είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η Βουλγαρία μπλοκάρει την Βόρεια Μακεδονία λόγω των δικών της συμφερόντων. «Κοίτα τι συμβαίνει τώρα, όταν τα πράγματα είναι έτοιμα, ξαφνικά η Βουλγαρία βγαίνει και μπλοκάρει την Βόρεια Μακεδονία. Γιατί η Βουλγαρία αποκλείει την Βόρεια Μακεδονία; Την εμποδίζει για τα δικά της συμφέροντα. Την εμποδίζει λόγω της εσωτερικής της δυναμικής και κρατά όμηρο την Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Rama.

Η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη είναι το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Lulzim Basha του πρώην Προέδρου Sali Berisha, όπου μαζί με το VMRO-DPMNE, αποτελούν μέρος του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μέχρι στιγμής, η αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει λάβει καμία ένδειξη για τους Μακεδόνες στην Αλβανία και τον ποιο θα ψηφίσει.

Οι Μακεδόνες είναι μία από τις πέντε μειονότητες που αναγνωρίζονται επίσημα στην Αλβανία, μαζί με τους Έλληνες, τους Σερβο-Μαυροβούνιους, τους Ρομά και τους Αρμάνους. Η τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011 υπολόγισε τον αριθμό τους σε περίπου 6.000, αν και ορισμένες ΜΚΟ ισχυρίζονται ότι είναι περισσότεροι./ibna