Βουλγαρία: Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ο Radev

Βουλγαρία: Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ο Radev

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rumen Radev, ξεκίνησε τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με μέλη των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Το περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας, η πανδημία, η προθεσμία για να προταθεί αποτελεσματικό σχέδιο σταθερότητας, απαιτούν αποτελεσματική διοίκηση, είπε ο Rumen Radev στην πρώτη του συνάντηση για διαβούλευση, με τους εκπροσώπους του συνασπισμού GERB – SDS. Η κυβέρνηση είναι σε διαδικασία παραίτησης ενώ ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός βρίσκεται σε άδεια. Για να συσταθεί κυβέρνηση είναι απαραίτητες επιχειρησιακές και υπεύθυνες ενέργειες».

«Είμαστε υπεύθυνο κόμμα, είπαν από τον συνασπισμό. Δηλώσαμε πως σαν πρώτη πολιτική δύναμη οφείλουμε να προτείνουμε σύσταση κυβέρνησης η οποία με τον πιο γρήγορο δυνατό τρόπο να ξεκινήσει εργασίες», απάντησε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού GERB-SDS, Denislava Atanasova.

Το δεύτερο κόμμα που προσήλθε για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Radev ήταν η δεύτερη πολιτική δύναμη το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός»

«Τα μάτια των πολιτών είναι καρφωμένα πάνω σας, είπε ο Βούλγαρος Πρόεδρος. Το GERB δήλωσε ετοιμότητα να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά από τους βουλευτές, από τους εκπροσώπους του λαού, θα εξαρτηθεί αν αυτό θα συμβεί. Αν η σύσταση που προτείνει το GERB κατατεθεί αλλά απορριφθεί η ευθύνη θα πέσει πάνω σας. Ο ρόλος σας είναι υπεύθυνος. Οι προσδοκίες προς εσάς θα μεγαλώσουν». Ο αντιπρόεδρος του «Υπάρχει τέτοιος λαός» Tosko Jordanov δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «το κόμμα θα ανακοινώσει στις προθέσεις του εάν κι εφόσον λάβει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Τρίτο προσήλθε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP).

«Θα υποστηρίξουμε κυβέρνηση της δεύτερης πολιτικής δύναμης, του «Υπάρχει τέτοιος λαός», εάν μας το ζητήσουν, δήλωσε η πρόεδρος της τρίτης πολιτικής δύναμης, BSP, Kornelia Ninova. Θεωρούμε πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να είναι σταθερή για να μπορεί να αντιμετωπιστεί την κοινωνική και οικονομική κρίση και την κρίση στο υγειονομικό σύστημα. Αλλά υπάρχουν 4 όροι για να υποστηρίξουμε το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, να ξεκινήσει ο έλεγχος της διοίκησης του GERB, να ετοιμαστεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης και τέλος να τροποποιηθεί η εκλογική νομοθεσία».

Από το μειονοτικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας (MRF) επιβεβαίωσαν στον Πρόεδρο Radev, ως τέταρτη πολιτική δύναμη, ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν κυβέρνηση των τριών νέων πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο – «Υπάρχει τέτοιος λαός», «Δημοκρατική Βουλγαρία» και «Σήκω Επάνω! Έξω τα μούτρα». «Περιμένουμε να παρουσιαστούν τα προγράμματα και οι προτεραιότητες των υποψηφίων για πρωθυπουργία και κυβέρνηση» δήλωσε ο Karadaya. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων στα οποία θα επιμείνει το MRF είναι η καταπολέμηση της κρίσης του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών μέτρων και της επιτάχυνσης του εμβολιασμού, της προετοιμασίας του σχεδίου ανάκαμψης και βιωσιμότητας και της προετοιμασίας του κράτους για την επόμενη επιχειρησιακή περίοδο.

Η πέμπτη διαβούλευση του ΠτΔ ήταν με τους εκπροσώπους του κόμματος “Δημοκρατική Βουλγαρία”.

Ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει μόνο με την εντολή του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός». Αυτό επισημάνθηκε από τον Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» Hristo Ivanov κατά τη διάρκεια της συνάντησης της πέμπτης κοινοβουλευτικής δύναμης στην Εθνοσυνέλευση.

«Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που θέλουν αλλαγή, επέλεξαν να εμπιστευτούν το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός». Εάν από το κόμμα ζητήσουν την υποστήριξή μας, είμαστε έτοιμοι για υπεύθυνες και δημιουργικές συνομιλίες» δήλωσε ο Ivanov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Δημοκρατική Βουλγαρία» δεν έχει λόγο να περιμένει πιθανή εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς είναι η πέμπτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Ivanov πιστεύει ότι δεν πρέπει επίσης να απορρίπτουμε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ο συνασπισμός «Σήκω Πάνω! Έξω τα μούτρα!» θα υποστήριζε κυβέρνηση με τη συμμετοχή των κομμάτων της διαμαρτυρίας «Υπάρχει τέτοιος λαός» και «Δημοκρατική Βουλγαρία», αλλά όχι και κυβέρνηση του κόμματος GERB του Boyko Borissov. Αυτό δήλωσε κατά τις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Maya Manolova.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι άνθρωποι αναμένουν τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, που να σταθεί πίσω από τους απλούς πολίτες, τις βουλγαρικές επιχειρήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους βουλγαρικούς θεσμούς».

Ο συνασπισμός «Σήκω Επάνω! Έξω τα μούτρα!» ήταν ο τελευταίος κοινοβουλευτικός σχηματισμός, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev διεξήγαγε διαβουλεύσεις. Αύριο επίκειται ο κρατικός ηγέτης να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα – GERB-SDS (Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων)./ibna