Σημεία επαφής αναζητά η Αθήνα μετά τη σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου

Σημεία επαφής αναζητά η Αθήνα μετά τη σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου

Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί η Αθήνα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση on camera του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του. Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι παρά τις διαφωνίες υπάρχει «βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών (…)» και προς αυτή τη κατεύθυνση ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, «πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα».

Ανάλογη διάθεση δεν φάνηκε και από την Άγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει πυρά κατά του Νίκου Δένδια από τα Κατεχόμενα. Μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του ξεκίνησε να κατηγορεί τη χώρα του με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς κάτι που δεν θα μπορούσε να το αποδεχθεί «καρφώνοντας» την ελληνική αντιπροσωπεία που είχε κάνε μία παράκληση να μην συζητηθούν (στη συνέντευξη Τύπου) θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

Ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι ο Ν. Δένδιας ξεπέρασε τα όρια και πρόσθεσε ότι «πήρε την ανάλογη απάντηση».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης το να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα δείχνοντας ως μοναδική «λύση» τη διχοτόμηση του νησιού και προϊδεάζοντας για πλήρη αποτυχία της πενταμερούς που θα ακολουθήσει.

πηγη