Ρουμανία: Βαριές κατηγορίες από τον πρώην Υπουργό Υγείας, εναντίον του Πρωθυπουργού Cîțu

By Romanian Newsroom 

Ρουμανία: Βαριές κατηγορίες από τον πρώην Υπουργό Υγείας, εναντίον του Πρωθυπουργού Cîțu

Δύο μέρες μετά την αποπομπή του από τον Florin Cîțu, ο πρώην Υπουργός Υγείας Vlad Voiculescu πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του κατά τη οποία επιτέθηκε σφοδρά κατά του Πρωθυπουργού, για τον οποίο είπε ότι μετετράπη στον πρώτο επιδημιολόγο της χώρας και ότι απαξίωσε τη δουλειά μιας ομάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου σχεδόν δίωρης διάρκειας, στην έδρα του USR-PLUS, όπου κάλεσε και την ιατρό Andreea Moldovan, που αποπέμφθηκε μαζί του, ο Voiculescu έκανε λόγο για μια σειρά από συγκρούσεις νοοτροπιών κατά τις 113 μέρες της θητείας του και τη βαθιά πολιτικοποίηση ολόκληρου του συστήματος, που αντιδρά όταν το ενοχλείς.

Κατήγγειλε ότι ο Florin Cîțu δεν είχε “ούτε καν μια συζήτηση” μαζί του για όσα του καταλόγισε μετά την αποπομπή του και ότι “αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός με την ομάδα στο υπουργείο Υγείας είναι μια αθλιότητα”: “Όχι μόνον απρεπές, (αλλά) ανήθικο και πολιτικά ελεεινό”, είπε.

Ο Vlad Voiculescu αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους στην πρώτη γραμμή, ιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό των ασθενοφόρων καθώς και την ομάδα του, ευχαρίστησε την κα Andrea Moldovan, μια εξαιρετική επαγγελματία, όπως είπε και της έδωσε το λόγο.

Η πρώην Υφυπουργός τόνισε ότι εκτίμησε ιδιαίτερα που δεν επελέγη με πολιτικά κριτήρια αλλά χάρη στις επαγγελματικές γνώσεις της, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προγράμματα που δρομολόγησε θα συνεχιστούν και διευκρίνισε σχετικά με το διάταγμα για την επιβολή καραντίνας, ότι αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων επί δύο συνεχείς ημέρες σε υψηλό επίπεδο, παρουσία της επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ( INSP ) Adriana Pistol και του Raed Arafat. Η μορφή του βρήκε σύμφωνους τους πάντες, δεν έκανα του κεφαλιού μου, ήταν μια ομαδική εργασία, υποστήριξε.

Ο Vlad Voiculescu τόνισε ότι συγκρούστηκε συνεχώς με νοοτροπίες, αλλά αυτός ήταν και ο λόγος που μπήκαμε στην πολιτική, είπε, να αλλάξουμε τις νοοτροπίες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εξακολουθεί να φοβάται για τους ανθρώπους αυτής της χώρας, για όσους οι πολιτικοί τους βλέπουν μόνον ως ψηφοφόρους, αλλά και για τους ανθρώπους μέσα στο σύστημα. Δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός έγινε ο πρώτος επιδημιολόγος της χώρας, ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι ο Florin Cîţu δεν είναι ο Πρωθυπουργός που έχει ανάγκη αυτήν την ώρα η Ρουμανία. Ο Voiculescu συνέστησε στον Πρωθυπουργό με την ιδιότητά του ως μεταβατικού υπουργού Υγείας, να αναθεωρήσει τη μεθοδολογία αναφοράς των θανάτων την περίοδο που το PNL ήταν στην εξουσία  γιατί διαφέρουν από την πραγματικότητα, και να ασχοληθεί με την κατάσταση στην Unifarm, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ληστεία τον καιρό της πανδημίας. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν ένιωσε να τον σαμποτάρει ο Raed Arafat.

Επίσης έκανε λόγο για τρομακτικές αδυναμίες στους κεντρικούς θεσμούς και στην επαρχία, συγκεκριμένα για ανικανότητα συντονισμού και ανικανότητα του συστήματος. Ανέφερε ότι παρέλαβε ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, παραδέχθηκε ορισμένα λάθη, στηλίτευσε τη στάση ορισμένων πολιτικών και μερίδας του Τύπου και το ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την εξουσία του παρακινούμενος από πολιτικούς λόγους. «Πίστεψα ότι βγήκαμε από την εποχή των  επωμίδων, αλλά και σε αυτό έκανα λάθος, είπε. (…) Το άνοιγμα των σχολείων μετατράπηκε σε μια διαρκή “πάσα” ευθύνης στο υπουργείο Υγείας. Σαφέστατα η ευθύνη για την εκκένωση του (νοσοκομείου)  Foișor ανήκε σε άλλον, δήλωσε. Άφησα να περάσουν αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι έσφαλα. Σε κάθε βήμα, όπου και αν κοιτάξεις στο σύστημα υγείας, σε κάθε βήμα βρίσκεις ανθρώπους που τοποθετήθηκαν από το ένα ή το άλλο κόμμα. Τις περισσότερες θέσεις στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, τα νοσοκομεία, κατέχουν άνθρωποι  που διορίστηκαν με πολιτικά κριτήρια, που υπακούν σε πολιτικές διαταγές. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο σύστημα υγείας».

Στη συνέχεια απαρίθμησε το έργο του στον τομέα υγείας, για τους εγκαυματίες, τα τεστ στα σχολεία και τα φαρμακεία, την αύξηση της αποζημίωσης για τον εμβολιασμό στα ιδιωτικά ιατρεία, την άρση του πλαφόν για τη διατροφή των ασθενών στα νοσοκομεία, τη διαθεσιμότητα  του αντιγριπικού εμβολίου για όλους τους πολίτες, την επαναφορά της λίστας των βασικών φαρμάκων, την επίλυση προβλημάτων σχετικών με τον ανεφοδιασμό σε φάρμακα και την αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε 1.687.

«Ταυτόχρονα», είπε ο Voiculescu, «σταμάτησα, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, τα αυξημένα έξοδα και τις δαπάνες για τον Τύπο. Δεν πιστεύω ότι έπρεπε να παρατείνουμε ό,τι συνέβη πέρυσι», πρόσθεσε.

«Υπάρχει ανάγκη αποπολιτικοποίησης, τόνισε ο πρώην υπουργός, και αυτό προσπάθησε το υπουργείο Υγείας. (…) Θα παρακαλέσω τον μεταβατικό υπουργό που είναι Πρωθυπουργός, να αναθεωρήσει τα στοιχεία όσον αφορά τους θανάτους στα νοσοκομεία  COVID. Η έρευνα που ξεκινήσαμε δείχνει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα στοιχεία που αναφέρονται και τα πραγματικά στοιχεία. Αυτό και η κατάσταση στην UNIFARM, που έλαβε με επείγον κυβερνητικό διάταγμα 1,2 δισεκατομμύρια είναι δύο ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, ιδίως επειδή συνδέονται με το κόμμα που στηρίζει τον πρωθυπουργό».

Ο Voiculescu δήλωσε επίσης ότι το διάταγμα που υπέγραψε η υφυπουργός Andreea Moldovan, με τα νέα κριτήρια για την καραντίνα, δεν χρειαζόταν την έγκριση του CNSU. Αποτελεί απλώς πρόσχημα, είπε. Η γιατρός κα Moldovan εξήγησε τη διαδικασία, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν υπέγραψε εκείνος το διάταγμα και γιατί δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για το θέμα, απάντησε ότι η καραντίνα δεν αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας (…) και ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να ενημερωθεί σχετικά από τον επικεφαλής της DSU, Raed Arafat.

Ανέφερε επίσης ότι ο Alexandru Rafila τον έχει απογοητεύσει προσωπικά και ότι τα παράπονα που δέχθηκε, σχετίζονται με την επικοινωνία, κάνοντας λόγο για ένα  λιντσάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης επί μήνες./ibna