Μαυροβούνιο: Χωρίς βοήθεια από την ΕΕ για το χρέος απέναντι στην Κίνα

By Mladen Dragojlovic 

Μαυροβούνιο: Χωρίς βοήθεια από την ΕΕ για το χρέος απέναντι στην Κίνα

Ευρωπαϊκές και ασιατικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υποστηρίξει το Μαυροβούνιο για το χρέος ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της χώρας προς την Κίνα για έναν αυτοκινητόδρομο που παραμένει υπό κατασκευή, μια κίνηση που ταράζει τα νερά στη μάχη για επιρροή στα Βαλκάνια.

Η NikkeiAsia υπενθυμίζει ότι το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρείται πρωτοπόρος στη διαδικασία ένταξης στο μπλοκ των 27 μελών, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει τη γεωπολιτική του κυριαρχία καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός του με χώρες προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας.

Το Μαυροβούνιο απέστειλε πρόσκληση για βοήθεια τον περασμένο μήνα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Dritan Abazovic να ζητά από την ΕΕ να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο, ειδάλλως κινδυνεύει η επιρροή της επί της χώρας να περάσει στα χέρια της Κίνας.

Η πρόσκληση απορρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν θα εξοφλήσει δάνεια τρίτων μερών. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια με άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ρευστότητας για την κατασκευή μέρους του αυτοκινητοδρόμου μέσω του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Εκπρόσωπος της επιτροπής είπε ότι το μπλοκ ανησυχεί για τον αντίκτυπο της κινεζικής επιρροής στην περιοχή.

Το χρέος δημιουργήθηκε από σχέδιο για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 165 χλμ. που συνδέει το λιμάνι του Μπαρ με τη Σερβία. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2015.

Ο πολυαναμενόμενος αυτοκινητόδρομος προβλεπόταν να εκτοξεύσει την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, η ιδέα δέχθηκε κριτική όσον αφορά τη δυνατότητα πραγματοποίησης από οικονομικής άποψης ενός τέτοιου έργου μεγάλης κλίμακας σε μια χώρα με πληθυσμό μόλις 620.000 ανθρώπων. Οι Ευρωπαίοι δανειστές απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου.

Η Κίνα παρενέβη όταν η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευαστικού κόστους του πρώτου τμήματος μέσω δανείου σε δολάρια. Το χρέος είχε επιτόκιο 2% μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής 20 ετών, συνοδευμένο από μια εξαετή περίοδο χάριτος, σύμφωνα με το Reuters.

Η αναβολή έχει λήξει, ωστόσο, και το Μαυροβούνιο καλείται να ξεκινήσει την αποπληρωμή του δανείου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση που το Μαυροβούνιο δεν καταβάλει πληρωμή, η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει γη και περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Ως αποτέλεσμα της κινεζικής χρηματοδότησης, το δημόσιο χρέος του Μαυροβουνίου πιστεύεται ότι έχει διογκωθεί στο 90% του ΑΕΠ του περασμένου έτους. Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τον κύριο τουριστικό κλάδο, θέτοντας τη χώρα σε τρομερά δυσμενή θέση για την αποπληρωμή του χρέους.

Το ίδιο το έργο του αυτοκινητοδρόμου επιβαρύνεται με τεράστιες καθυστερήσεις και η ημερομηνία ολοκλήρωσης παραμένει αβέβαιη. /ibna