Η παλαιστινιακή δημοκρατία δεν πρέπει να κρατείται όμηρος της ισραηλινής κατοχής

Η παλαιστινιακή δημοκρατία δεν πρέπει να κρατείται όμηρος της ισραηλινής κατοχής

Μαρουάν Ε. Τουμπάσι *

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ισραήλ, η επικράτηση της ακροδεξιάς στην πολιτική ζωή στο Ισραήλ εδραιώνεται όλο και περισσότερο συμβάλλοντας στην κλιμάκωση της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, «η κατοχική δύναμη» που ελέγχει την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τη βία, αποφεύγει μέχρι και σήμερα να ανταποκριθεί στο αίτημα του παλαιστινιακού κυβερνήτη για τη διευκόλυνση της διαδικασίας κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό προεδρικό διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών στο σύνολο των υπό κατοχή εδαφών του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης, τα οποία απολαμβάνουν το καθεστώς του μη μέλους στα Ηνωμένα Εθνη σύμφωνα με τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967.

Η παλαιστινιακή ηγεσία προειδοποίησε να μην ακυρωθεί ή αναβληθεί ολόκληρη η εκλογική διαδικασία σε περίπτωση που το Ισραήλ εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με προγενέστερη ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ της PLO (ΟΑΠ) και των Ισραηλινών, οι Παλαιστίνιοι που κατοικούσαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ συμμετείχαν στις εκλογές που διεξήχθησαν το 1996, το 2005 και το 2006.

Η ενδιάμεση συμφωνία Ισραήλ – Παλαιστίνης υπεγράφη στην Ουάσινγκτον στις 28 Σεπτεμβρίου 1995 και περιλάμβανε ένα ειδικό παράρτημα αναφορικά με τις παλαιστινιακές εκλογές.

Ωστόσο, το 2017, η διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των προηγούμενων θέσεων των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πόλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ισραήλ, η επικράτηση της ακροδεξιάς στην πολιτική ζωή στο Ισραήλ εδραιώνεται όλο και περισσότερο συμβάλλοντας στην κλιμάκωση της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ καταστρέφοντας όποιες σοβαρές προσπάθειες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσω μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης βάσει της λύσης των δύο κρατών και σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μέχρι τώρα, είναι δύσκολο να προβλεφτεί μια ισραηλινή απόφαση στο πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών.

Αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει την παλαιστινιακή δημοκρατία από τα αυθαίρετα μέτρα της ισραηλινής κατοχής που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την Παγκόσμια Χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα είναι ζωτικής σημασίας η άσκηση πίεσης στους ισραηλινούς κατοχικούς αποκλεισμούς ώστε να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να ψηφίσουν και να διορίσουν εκπροσώπους στην κατεχόμενη πόλη τους, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και να μην επιτρέψουν στο Ισραήλ να τους στερήσει αυτό το συνταγματικό και νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις εκλογές στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ, ούτε συμφώνησε να χορηγήσει βίζα σε διεθνείς αποστολές παρατηρητών για να εισέλθουν στα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης υπό την ισραηλινή στρατιωτική και αποικιακή κατοχή.

Οι ισραηλινές αρχές κατοχής άρχισαν να παρεμβαίνουν στις παλαιστινιακές εκλογές χρησιμοποιώντας βία για να αποτρέψουν τις προεκλογικές συναντήσεις, όπως συνέβη στο ξενοδοχείο Ambassador στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, καθώς και στη σύλληψη υποψηφίων των καταλόγων που εγκρίθηκαν από την Παλαιστινιακή Κεντρική Επιτροπή Εκλογών.

Η υπεράσπιση των αξιών της δημοκρατίας από τη διεθνή κοινότητα πρέπει να εκφράζεται έμπρακτα, ερμηνεύοντας τους στόχους και τις αρχές της δημοκρατίας, απορρίπτοντας όλα τα ισραηλινά μέτρα κατοχής που παρεμποδίζουν την εκλογική διαδικασία στην Παλαιστίνη, έτσι ώστε η παλαιστινιακή δημοκρατία να μην είναι όμηρος της ισραηλινής κατοχής.

Οι διπλωματικές προσπάθειες και η χρήση εργαλείων πίεσης από τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μέσω των κυβερνήσεών τους, είναι απαραίτητα για την άρση των εμποδίων που προσπαθεί να επιβάλει η ισραηλινή κατοχή ώστε να αποτρέψει τις εκλογές στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ.

Με άλλα λόγια, να υποχρεώσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τις συμφωνίες και τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες εκλογές κατά τα έτη 1996, 2005 και 2006.

Είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 22 Μαΐου και Ιουλίου 2021 αντίστοιχα ως έκφραση του δημοκρατικού δικαιώματός μας εν πλήρει ελευθερία και διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των Παλαιστίνιων της Ιερουσαλήμ μέσω της διαδικασίας ψηφοφορίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, η οποία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από το 1967 σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το προεδρικό διάταγμα ήρθε για να επιβεβαιώσει τη γεωγραφική και πολιτική ενότητα όλων των εδαφών του Κράτους της Παλαιστίνης που τελούν υπό κατάληψη από το 1967, με τρόπο που ενισχύει τη δημοκρατική ζωή του παλαιστινιακού λαού και τον αγώνα του ενάντια στα στοιχεία του σιωνιστικού αποικιακού σχεδίου και τις αδιάκοπες προσπάθειες οικοδόμησης του δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους με κυριαρχία σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας.

Η θέση της παλαιστινιακής ηγεσίας και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ότι οι εκλογές χωρίς την Ιερουσαλήμ δεν θα γίνουν αποδεκτές και ότι το Ισραήλ, «η κατοχική δύναμη», δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο στις εκλογές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην περιοχή «C» (Γ) ή σε οποιαδήποτε περιοχή των κατεχόμενων εδαφών.

*πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης

πηγη