Ρουμανία: Αποπέμφθηκε ο Υπουργός Υγείας

By Romanian Newsroom / Published on: April 14, 2021

Ρουμανία: Αποπέμφθηκε ο Υπουργός Υγείας

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, o Πρωθυπουργός Florin Citu δήλωσε την Τετάρτη ότι μετακίνησε στον Vlad Voiculescu από τη θέση του ως Υπουργού Υγείας, για να διασφαλίσει «ότι παραμένει η εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς».

O Citu δήλωσε ότι «η Ρουμανία εδώ και έναν χρόνο περνά μία δύσκολη περίοδο στον αγώνα κατά της πανδημίας.  (….) Για να είναι επιτυχημένος αυτός ο αγώνας κατά της πανδημίας, υπάρχει πάντα η ανάγκη για εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς, στους θεσμούς που διαχειρίζονται αυτήν την δύσκολη περίοδο.   Σε αυτό το πλαίσιο και για να διασφαλίσω ότι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς παραμένει, αποφάσισα σήμερα να κάνω μία αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Ρουμάνους ότι πιστεύω ακράδαντα σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό, γιατί είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός που σχηματίστηκε ακολουθώντας την ψήφο των Ρουμάνων, γύρω από τις ίδιες αξίες, ορισμένες ιδέες και όχι γύρω από ορισμένους ανθρώπους».

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος,  Klaus Iohannis, υπέγραψε το διάταγμα με την ανάκληση του Vlad Voiculescu από τη θέση του Υπουργού Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προσωρινός επικεφαλής του Υπουργείου θα είναι ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Dan Barna.

Tέλος, ο επικεφαλής της κυβέρνησης απέλυσε την Andreea Moldovan από τη θέση της Υφυπουργού Υγείας.

Ο Vlad Voiculescu, ήταν από τα αστέρια της μεταρρυθμιστικής συμμαχίας USR-PLUS, όμως η δεύτερη θητεία του διήρκεσε κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες ως υπουργός Υγείας της Ρουμανίας.

Σε μόλις τρεις μήνες, ο Voiculescu συγκρούστηκε με φιλελεύθερους δήμαρχους και υπουργούς και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δέχτηκε πυρά από την αντιπολίτευση και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επειδή δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση του COVID-19 όταν, στην πραγματικότητα, είχε λίγη δυνατότητες για να το κάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλευτές του κόμματος του Voiculescu ισχυρίζονται ότι η απόφαση ενδέχεται να οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε, οι οποίες περιελάμβαναν την αλλαγή των διευθυντών των νοσοκομείων, οι οποίοι διαχειρίζονται σημαντικά μέρη του προϋπολογισμού για την υγεία στη Ρουμανία, με νέους διορισμούς, μετά όμως από δημόσιους διαγωνισμούς./ibna