Κροατία: Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για την υπόθεση 585 κιλών κοκαΐνης που βρέθηκαν στο λιμάνι του Ploče

By Mladen Dragojlovic 

Κροατία: Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για την υπόθεση 585 κιλών κοκαΐνης που βρέθηκαν στο λιμάνι του Ploče

Στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η αστυνομία της Κροατίας κατέσχεσε 585 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι του Ploče, με την εν λόγω να θεωρείται η μεγαλύτερη εξάρθρωση διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα μέχρι σήμερα.

Η εγκληματική έρευνα συνεχίζεται και η αστυνομία αναφέρει ότι τα ναρκωτικά δεν προορίζονταν για την κροατική αγορά, αλλά πιθανότατα επρόκειτο να μεταφερθούν σε γειτονική χώρα.

«Συνεχίσαμε την έρευνα σε αυτήν την υπόθεση και διαπιστώσαμε ότι η κοκαΐνη δεν προοριζόταν για την κροατική αγορά, αλλά για τις γειτονικές χώρες,» προσέθεσε η αστυνομία. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ένα κοντέινερ που μετέφερε μπανάνες που είχαν φτάσει από τον Ισημερινό.

Όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο επίσημος παραλήπτης της αποστολής, η αστυνομία εξήγησε ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα επί του παρόντος, ελπίζοντας ότι περισσότερες πληροφορίες θα έρθουν στο φως τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το φορτίο κατευθυνόταν προς μια χώρα «εκεί κοντά.»

Όπως εξηγεί η αστυνομία, η διανομή ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη μέσω φορτίου εμπορευματοκιβωτίων είναι η ευκολότερη. Σε μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη συχνά εξαρθρώνονται πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι το λιμάνι του Ploče δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. «Μας απασχολεί περισσότερο αυτό τον τελευταίο καιρό, επικεντρωνόμαστε στη μείωση της διανομής ναρκωτικών μέσω του Ploče, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλα τα λιμάνια φορτίου στην Ευρώπη, ακόμη και σε όλο τον κόσμο,» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Όταν ρωτήθηκε εάν εμπλέκονταν οι υπάλληλοι του λιμένα του Ploče, εξήγησε ότι μερικά άτομα είχαν συμπεριληφθεί στις τελευταίες έρευνες, ωστόσο δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο σε σχέση με άλλα λιμάνια φορτίου.

Ερωτηθείς για τις ποσότητες ναρκωτικών που θα μπορούσαν να διακινούνται λαθραία «κάτω από το ραντάρ,» είπε ότι αυτό ήταν «μόνο ένα μικρό μέρος από ό,τι κατέχεται στην Ευρώπη.»

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένα κομμάτι που εισέρχεται στην Ευρώπη κατευθύνεται όχι μόνο προς την Κροατία, αλλά και προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Πρόκειται για συνέχεια προηγούμενων ερευνών. Εστιάζουμε σε αυτές τις κρίσιμες διαδρομές και σε εμπορευματοκιβώτια για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι κρύβεται σε αυτά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ποσότητες έχουν φτάσει στις χώρες. Η αστυνομική διοίκηση συνεργάστηκε με το USKOK, το PNUSKOK και την τελωνειακή διοίκηση,» δήλωσε η αστυνομία.

Το κοντέινερ στο οποίο βρέθηκαν τα ναρκωτικά ήταν αφημένο στο λιμάνι του Ploče και κανείς δεν έφτασε να το παραλάβει. Εξετάστηκε με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και σκυλιά αστυνομίας, όταν ανακαλύφθηκε ότι, εκτός από τις μπανάνες που ήταν καταγεγραμμένες ως φορτίο, υπήρχαν επίσης ναρκωτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτίο κατευθυνόταν στη Β-Ε, από όπου θα μεταφερόταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών στο δρόμο θα ανερχόταν περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ. /ibna