Ετοιμάζουν για ξεπούλημα και το «Παλατάκι»

Ετοιμάζουν για ξεπούλημα και το «Παλατάκι»

Καλαμαριά: μετά τη Μαρίνα Αρετσούς η κυβέρνηση προωθεί την πώληση του Κυβερνείου σε ιδιώτες

Η μόνη αγορά που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη χωρίς υγειονομικά εμπόδια είναι αυτή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες. Πήραν φόρα στην κυβέρνηση και μετά το σχέδιο για ξεπούλημα και μπετονάρισμα της Μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά, προωθούν την πώληση σε ιδιώτες ενός ξεχωριστού τοπόσημου όχι μόνο για την Καλαμαριά αλλά για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, του Κυβερνείου, γνωστού ως «Παλατάκι», το οποίο η κυβέρνηση προορίζει… μόνο για ιδιώτες. Εκτός και αν, όπως πολλοί πλέον υποστηρίζουν, ένας είναι ο ενδιαφερόμενος και για τη μαρίνα και για το «Παλατάκι».

Την πόρτα για την πώλησή του άνοιξε διάπλατα με δηλώσεις στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), δηλώνοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο αναλάβαμε να δώσουμε την αναγκαία ώθηση που απαιτείται για την αξιοποίησή του, στο πλαίσιο ομογενοποίησης των ακινήτων κάτω από την ομπρέλα της ΕΤΑΔ. Απώτερος στόχος μας είναι η μακροχρόνια αξιοποίηση του Κυβερνείου με όρους απόλυτης διαφάνειας μέσω της διενέργειας δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε να αποδώσουμε και πάλι στους πολίτες έναν ιστορικό χώρο μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Τόσο ωραία λόγια πάντως δεν έπεισαν κανέναν επίσημο, πόσο μάλλον τους πολίτες για τους οποίους αναφέρεται ο σύμβουλος. Ετσι, αρχικά αντέδρασε ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που αναφέρθηκε στην οπτική «συνομιλία» και συνάφεια του Κυβερνείου «με τα άλλα δύο κέντρα, τα κτίρια της Α’ προβλήτας του λιμανιού και του Μεγάρου Μουσικής που δεσπόζουν επάνω στο θαλάσσιο μέτωπο» και θυμίζοντας ότι «η γενικά αποδεκτή θέση ότι το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει ένα μεγάλο φάσμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, έχει καταγραφεί πριν από έναν χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς κατά την παρουσίαση του ΕΧΣ που εκπονεί η περιφέρεια για το θαλάσσιο μέτωπο».

Ακολούθησε ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος με ανάρτησή του τόνισε πως «το «Παλατάκι» είναι για την Καλαμαριά ό,τι είναι για τη Θεσσαλονίκη ο Λευκός Πύργος, ένα τοπόσημο που πρέπει να γίνει φάρος πολιτισμού!». Και αμέσως η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου πρόσθεσε πως «δεν νοείται να παραχωρηθεί βορά σε κανενός είδους σχέδιο ιδιώτη επενδυτή», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση καλά θα κάνει να μην ονειρεύεται την παράδοση των «ασημικών» της πόλης στην ιδιωτική κερδοφορία και να προτείνει τρόπους διασφάλισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σύννομους τρόπους με το δημόσιο συμφέρον».

Επειτα από αυτά ο κ. Βλαστός ανέκρουσε -προσωρινά- πρύμναν καθώς, μιλώντας χθες στο 4ο συνέδριο Prodexpo North, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη μορφή της αξιοποίησης του Κυβερνείου, «θέλουμε να αναπτύξουμε σωστά το Κυβερνείο που επί σειρά ετών υπολειτουργεί. Θα το αναδείξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, ακούγοντας και την τοπική κοινωνία». Εριξε δηλαδή τα «τροχιοδεικτικά», «μάζεψε» τις αντιδράσεις και θα επανέλθει. Πάλι καλά που δεν κατηγόρησε την «τοπική κοινωνία» ότι μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει…

πηγη