Τουρκία: Για ΕΕ, Λιβύη, Τουρκικό Συμβούλιο και τα νέα περιοριστικά μέτρα, αναφέρθηκε ο Erdogan με το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου

Τουρκία: Για ΕΕ, Λιβύη, Τουρκικό Συμβούλιο και τα νέα περιοριστικά μέτρα, αναφέρθηκε ο Erdogan με το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου

Σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdoğan μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel και την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ursula Von Der Leyen. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όπως τόνισε ο Erdoğan η συζήτηση της συνάντησης, αφορούσε από την Τελωνειακή Ένωση έως την απελευθέρωση των θεωρήσεων, από την Ανατολική Μεσόγειο έως το Αιγαίο και την Κύπρο και από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου έως τις τρέχουσες εξελίξεις και θα σηματοδοτήσει ένα νέο σημείο καμπής στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Όπως σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «πλέον αυτών των κοινών ζητημάτων, ενημερώσαμε λεπτομερώς για τα θέματα, που έθεσαν οι συνομιλητές μας. Όπως ανέκαθεν δηλώναμε, η Τουρκία ήταν πάντα ειλικρινής και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ. Εξαρχής έχουμε πραγματοποιήσει βήματα, ένα προς ένα, προκειμένου να εκπληρούμε τις προϋποθέσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Γεγονός είναι ότι βρισκόμαστε πολύ μπροστά από τις χώρες, που υπέβαλαν αίτηση μετά από εμάς, όσον αφορά τα δημοκρατικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά έγιναν μέλη της Ένωσης.

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «εκπληρώνοντας το ρόλο μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, αποτρέψαμε μία εισροή παράτυπων μεταναστών, η οποία θα οδηγούσε σε σειρά σοβαρών πολιτικών και οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη. Οι αντιδράσεις εναντίον της δημοκρατίας και των αρχών του κράτους δικαίου, μπροστά στις κοινωνικές αναταραχές στις ευρωπαϊκές χώρες, κατέδειξαν για άλλη μια φορά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά κατά της Τουρκίας».

Επιπλέον, ο Erdoğan δήλωσε  ότι πάντα διαμηνύουν στους συνομιλητές τους ότι οι κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη, ειδικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στερούνται μίας βάσης αρχών.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι διατηρείται η δέσμευση στον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις καθώς και ότι «Το μόνο που ζητάμε από την ΕΕ είναι να υποκείμεθα στις ίδιες διαδικασίες και πρακτικές με άλλες χώρες, η ένταξη των οποίων γίνεται αποδεκτή. Θα ήθελα να το επαναλάβω, υπογραμμίζοντας αυτό το γεγονός. Οι προσπάθειες της Τουρκίας σε θέματα όπως είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η εμπιστοσύνη και σταθερότητα στην οικονομία αποσκοπούν πρωτίστως στην αύξηση του επιπέδου των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ευημερίας των ίδιων της των πολιτών. Θα ήμασταν πολύ πιο ικανοποιημένοι, εάν διεξαγάγαμε την εν λόγω διαδικασία μαζί με την ΕΕ. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο και πιο ωφέλιμο για τους πολίτες μας».

Αναφερόμενος δε στην επίσκεψη και φιλοξενία αντιπροσωπείας από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Abdul Hamid Dibeybe της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και σημαντικού μέρους του υπουργικού συμβουλίου του, στο Προεδρικό Μέγαρο, σχολίασε πως «Η Λιβύη δεν είναι για εμάς μία οποιαδήποτε χώρα. Όσο νοιαζόμαστε για τη δική μας επιβίωση τόσο νοιαζόμαστε και για τη Λιβύη, με την οποία διατηρούμε σχέσεις σχεδόν 500 ετών, να ζει σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Χτίζουμε το μέλλον μας με τη δύναμη, που αντλούμε από την κοινή ιστορία μας με τη Λιβύη. Ποτέ δεν σταματήσαμε να είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας ενάντια σε επιθέσεις κατά της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας αυτής της χώρας. Χάρη στην στήριξή μας, διασφαλίσαμε ότι η Λιβύη θα επιστρέψει στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης».

Σημείωσε, ακόμα, ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, του επανέλαβαν ότι θα παρέχεται κάθε δυνατή στήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας προκειμένου να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ υποστήριξε πως «Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο τους αδελφούς μας, έτσι ώστε η Λιβύη να θεραπεύσει τις πληγές της, να ανοικοδομήσει, να αναπτυχθεί και να ατενίσει το μέλλον της με αυτοπεποίθηση».  Πρόσθεσε, τέλος, ότι η προσδοκία  από τη διεθνή κοινότητα είναι να εγκαταλείψει τους πραξικοπηματίες και να σταθεί στο πλευρό της νόμιμης ηγεσίας της Λιβύης.

Επιπρόσθετα ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη το απόγευμα και θα συνεχιστούν για τις δυο πρώτες εβδομάδες του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Τέλος ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους ηγέτες των χωρών μελών του Τουρκικού Συμβουλίου, όπου συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορα θέματα όπως η υγεία και το εμπόριο.

«Υπάρχουν πολλές χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στο Τουρκικό Συμβούλιο, εκτός από τα [τρέχοντα] πλήρη μέλη και τα μέλη παρατηρητές. Βλέπουμε ότι είναι καιρός να μετατρέψουμε αυτό το ίδρυμα σε διεθνή οργανισμό», είπε Erdogan, σημειώνοντας ότι το συμβούλιο έχει ανάγκη μιας ισχυρότερης θεσμοποίησης σύμφωνα με την ανάπτυξη και το όραμά της./ibna