Επεισόδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου σε διαδικτυακή συνέλευση

Επεισόδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου σε διαδικτυακή συνέλευση

Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διακόπηκε αμέσως μετά την έναρξη της, αφού ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Dmitry Polyanskiy, ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Πρίστινα να αλλάξει ή να αφαιρέσει τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου γιατί, όπως τόνισε, το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο κράτος.

«Είναι έδαφος και οκτώ μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος», τόνισε ο Polyanskiy.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στη συμμετοχή των εκπροσώπων του Κοσσυφοπεδίου στη συνάντηση και επέστησε την προσοχή των μελών ότι ο εκπρόσωπος της Πρίστινα κάθεται μπροστά από τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Polyanskiy ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Κοσσυφοπεδίου «αλλάξτε το φόντο ή αφαιρέστε τη σημαία» για να συνεχίσουμε τη σύνοδο, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτή η σύνοδος δεν ήταν επίσημη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την οποία εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες και πρόσθεσε ότι η τελευταία σύνοδος είχε το ίδιο υπόβαθρο με σήμερα, γι’ αυτό, όπως είπε, “δεν βλέπει κανένα λόγο” να ζητήσει από τον εκπρόσωπο της Πρίστινα να αλλάξει το φόντο της σημαίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η μετάδοση της συνόδου διακόπηκε μετά από αυτό, για διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selakovic διαμαρτυρήθηκε επίσης για την κατάχρηση της μορφής βίντεο της συνόδου από την Πρίστινα, προκειμένου να προωθήσει τα σύμβολα της ψεύτικης πολιτείας του Κοσσυφοπεδίου.

Είπε ότι τέτοιες καταχρήσεις ήταν απολύτως απαράδεκτες και αποτελούσαν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selakovic προειδοποίησε ότι οι Αλβανοί πολιτικοί ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια απειλούν επίμονα να ενώσουν το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε ότι ο «πρωθυπουργός» του ψεύτικου κράτους, Albin Kurti, είχε απειλήσει αυτήν την ενοποίηση αρκετές φορές και ότι ένα μέλος του κόμματός του δήλωσε δημοσίως το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το Κοσσυφοπέδιο να ενωθεί με την Αλβανία.

Ο Selakovic προειδοποίησε ότι τέτοιες ιδέες αποτελούν άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα

Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια συνεχίστηκε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, λόγω διαφωνίας σχετικά με την επίδειξη της σημαίας του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά από διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές θύρες, η σύνοδος συνεχίστηκε και η εκπρόσωπος των προσωρινών αρχών στην Πρίστινα, Danika Gervala, παρέμεινε με τα ίδια σύμβολα./ibna