Βουλγαρία: Ασαφές το τοπίο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

By Bulgarian Newsroom / Published on: April 14, 2021

Βουλγαρία: Ασαφές το τοπίο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μετά την δημοσίευση την Τρίτη, στην Εφημερίδα του Κράτους, των τελικών αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών και των ονομάτων των βουλευτών που εκλέχτηκαν στη Βουλγαρία Εθνοσυνέλευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev εξέδωσε διάταγμα για τη σύγκληση της 45ης Εθνικής Συνέλευσης την 15η Απριλίου.

Τα ερωτηματικά όμως για τις πιθανές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι πολλά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου εκλογές, κάτι που όμως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να κερδίζει ως επιλογή από τα περισσότερα κόμματα.

Ρυθμιστής των εξελίξεων, είναι ο τηλεπαρουσιαστής Slavi Trivonov, ηγέτης του δεύτερου σε δύναμη πολιτικού σχηματισμού στην Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας, “Υπάρχει τέτοιος Λαός”.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Yuly Pavlov, η δημιουργία της λεγόμενης «Μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας» των «κομμάτων διαμαρτυρίας» είναι αδύνατη, καθώς οι βουλευτές που έχουν οι σχηματισμοί αυτοί είναι λίγο παραπάνω από 90  από τους συνολικά 240 βουλευτές. Η ομάδα του Slavi Trifonov πρέπει να κάνει μια δύσκολη επιλογή.

«Έχουν τρεις επιλογές» λέει ο Yuly Pavlov. «Η μία είναι να πάμε σε νέες εκλογές, κάτι που οι αναλυτές τον συμβουλεύουν, καθώς προβλέπουν ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη. Οι άλλες δύο επιλογές είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Είναι δυνατόν να διαπραγματευτούν με τα κόμματα διαμαρτυρίας και να προσφέρουν συνασπισμό μαζί τους, ή μία κυβέρνηση εξ ολοκλήρου δική τους.»

Μια εντελώς νέα πολιτική πραγματικότητα μετά τις εκλογές, προέβλεψε ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας που εκλέχθηκε βουλευτής από την Δημοκρατική Βουλγαρία αναπληρωτής καθηγητής Velizar Salamanov.

«Ο λαός ψήφισε για αλλαγή. Τώρα η ευθύνη πέφτει σε πολλούς νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στη νέα Εθνοσυνέλευση.»

Παρά την πέμπτη νίκη του σε κοινοβουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα GERB του Boyko Borissov βρίσκεται σε μια παράδοξη κατάσταση, παρόμοια με αυτή την περιόδου 2013-14 και την Κυβέρνηση Oresharski. Εκείνη την περίοδο όπως και τώρα, όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στο κοινοβούλιο αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους και τους ανάγκασαν να παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Την Κυριακή έγινε σαφές ότι το GERB δεν θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά θα εκπληρώσει το συνταγματικό του δικαίωμα προτείνοντας υπουργικό συμβούλιο που θα δείξει διαδοχικότητα και αλλαγή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tomislav Donchev, αναλύοντας τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών.

«Δεν ζητήσαμε υποστήριξη από κανέναν» δήλωσε ο Donchev, τονίζοντας το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις πολιτικές δυνάμεις έχουν πει με ποιον θα συνεργαστούν για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Είμαστε έτοιμοι με πρόταση για υπουργικό συμβούλιο. Θα προταθεί μια κυβέρνηση που δεν θα είναι απλώς ένα πολιτικό σημάδι, αλλά μια κυβέρνηση που μπορεί να λειτουργήσει.»

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών δεν πρέπει να μας τρομάζει, δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Gerorgi Kiriakov. «Με τις δαπάνες για νέες εκλογές δε θα φτωχύνει το δημόσιο ταμείο, αλλά θα εμπλουτιστεί η δημοκρατία» είπε σε συνέντευξή του για τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (ΒΕΡ) του Plovdiv.

Μαθήματα από τις εκλογές πρέπει να πάρουν όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τώρα, είναι πεπεισμένος ο οδοντίατρος Dr. Fikri Gullestan. Σε συνέντευξή του για τη ΒΕΡ του Kardzhali, εξήγησε ότι με τη μετατόπιση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) από τη δεύτερη θέση, σημειώνει το τέλος της μετάβασης και την αρχή κάτι καινούργιου.

«Οι άνθρωποι που ψηφίζουν BSP, MRF και GERB ψηφίζουν κόμματα του συστήματος, αλλά μέσα σ’ αυτά τα 4 χρόνια έχουν εμφανιστεί νέοι ψηφοφόροι που δεν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα σ’ αυτά. Από εκεί πιστεύω ότι θα έρθει η ώθηση για αλλαγή, αλλά όπως και κάθε νέα αρχή, θα είναι προβληματική. Η επόμενη γενιά, που γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς που ζήσαμε τη Μετάβαση τον κόσμο και την Ευρώπη, θα απαιτήσει επανεκκίνηση της χώρας.»/ibna

Πηγή: ΒΕΡ