Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μετά το Πάσχα…

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μετά το Πάσχα ανοίγει η ΑΑΔΕ το Taxisnet

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021.

Σε ένα μήνα από σήμερα αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021, καθώς ακόμη υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν από το οικονομικό επιτελείο.

Οι φορολογικές δηλώσεις 2021 συγκεντρώνεις μια σειρά από ιδιαιτερότητες, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι βρέθηκαν το 2020 με κλειστές επιχειρήσεις ή χωρίς μισθό, με ένα επίδομα της τάξης των 534 ευρώ.

Αυτό όπως είναι φυσικό φέρνει σημαντικές ανατροπές, καθώς θα δηλώσουν μικρά εισοδήματα, ενώ πολλοί θα γίνουν δικαιούχοι επιδομάτων.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να ρυθμιστούν μια σειρά από θέματα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις δόσεις και τις εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα, ενώ, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι, το οποίο προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της εφορίας, με την ΠΟΜΙΔΑ να προτείνει η έκπτωση να ανέρχεται σε 5%.

Στην ΑΑΔΕ περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για το πλέγμα των παρεμβάσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα και να εκδώσει τις αποφάσεις με τις οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υποβολή τους.

Για τα τεκμήρια δρομολογείται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου.

Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

πηγη