«Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων καταστρατηγεί βασικά δημοκρατικά δικαιώματα»

«Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων καταστρατηγεί βασικά δημοκρατικά δικαιώματα»

Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές εκφράζει ο Γιάνης Βαρουφάκης επικρίνοντας παράλληλα το νομοσχέδιο που καταργεί τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων.

Σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 αναφέρεται ότι ο γραμματέας του  κόμματος, σε συνέντευξή του στο SBS Greek της Αυστραλίας, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη «διασύνδεση και μόνο του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με την οικονομική κατάσταση και με τη φορολογία». «Εμάς στο ΜέΡΑ 25 δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η εκμετάλλευση των Αποδήμων» είπε για να προσθέσει το εξής: «Είδα μία Βουλή η οποία πλέον είναι εξευτελισμένη, μία Βουλή η οποία δεν είναι η πηγή των νόμων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαρουφάκης είπε πως λαμβάνει μηνύματα οργής από τους ομογενείς και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 ήταν υπέρ της ουσιαστικής ψήφου των αποδήμων αλλά ο νόμος που πέρασε, ουσιαστικά δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων και πρόσθεσε:

«Θα μιλήσω πολύ συγκεκριμένα. Η κόρη μου του χρόνου που θα είναι 18 χρόνων θα μπορεί να πάρει το αεροπλάνο, όπως γίνεται και τώρα, να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει στις εκλογές. Αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει στο Σύδνεϋ όπου ζει.

»Η κόρη του πρωθυπουργού και το προσωποποιώ τώρα το ξέρω, η οποία δουλεύει στη Goldman Sachs στο Λονδίνο θα ψηφίσει μια χαρά. Υπάρχουν δηλαδή δύο ειδών κόρες, εκείνες οι οποίες είναι πραγματικά απόδημες και από τις οποίες στερούμε το δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι δε είναι μόνο η κόρη μου. Είναι και η γιαγιά της που δεν θα μπορέσει να ψηφίσει γιατί δεν έχει καταθέσει στην ελληνική εφορία δήλωση εισοδήματος τα τελευταία χρόνια».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν μπορεί να έχει πρόγραμμα για μια οικονομία, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι στη φυλακή χρέους της τρόικας».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τις κάνει το Μάιο, αν όχι το Μάιο το φθινόπωρο το αργότερο. Το θεωρώ σχεδόν αδύνατο, πρόσθεσε, «να μην κάνει εκλογές φέτος. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τα ψέματα τα οποία έλεγε τόσο καιρό θα αποκαλυφθούν».

«Όταν εγώ του έλεγα ότι θα τον αναγκάσουν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να κόψει συντάξεις, αυτό όταν θα έρθει να το κάνει μετά νομίζω ότι θα μπει σε μία σκοτοδίνη. Τα ποσοστά του θα πέφτουν. Και να μην ξεχνούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει διπλές εκλογές. Όχι μία εκλογή» είπε αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, αλλά στις μεθεπόμενες θα ισχύσει το πλειοψηφικό που έχει ήδη ψηφίσει η Ν.Δ.

πηγη