Η «πατριωτική δεξιά» στοχοποιεί και τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη

Η «πατριωτική δεξιά» στοχοποιεί και τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη

Αφορμή το άρθρο του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία στο βιβλίο για το Ελσίνκι που γράφει και ο Κώστας Σημίτης!

Στο στόχαστρο της «πατριωτικής δεξιάς», σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», αναμένεται να βρεθεί το επόμενο ο Παύλος Αποστολίδης.

Αφορμή είναι το άρθρο του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία στο βιβλίο «Η στρατηγική του Ελσίνκι: 20+1 χρόνια μετά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης» και το οποίο πριν καν κυκλοφορήσει (από σήμερα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία) ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο με το εισαγωγικό άρθρο του Κώστα Σημίτη.

Στο επίκεντρο της κριτικής που αναμένεται να βρεθεί ο πρώην πρέσβης είναι οι αναφορές στο άρθρο του (το οποίο έχει τίτλο «Οι δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι») είναι πρωτίστως για τη φράση «ελληνικές διεκδικήσεις» που χρησιμοποιεί.

Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει για τους επικριτές του και ο χαρακτηρισμός που κάνει για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο αναφέρει ως «αμφιβόλου νομιμότητας». Όπως τονίζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο το έχει χαρακτηρίσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση «νομικά ανυπόστατο» και συνεπώς δεν μπορεί ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία να το χαρακτηρίζει απλώς «αμφιβόλου νομιμότητας». Γράφει χαρακτηριστικά ο Παύλος Αποστολίδης: «Μεγαλύτερη ένταση προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας/μνημονίου της Τουρκίας με τη Λιβύη, βάσει της οποίας οριοθετείται μέση γραμμή μεταξύ των δυο χωρών νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή, αμφιβόλου ισχύος, περιορίζει σημαντικά τη θαλάσσια ζώνη που αποδίδεται στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξασθενεί τις προοπτικές μελλοντικής διαπραγμάτευσής μας με την Τουρκία για τη μεταξύ μας οριοθέτηση».

Γνώμη της στήλης, πάντως, είναι πως οι επιθέσεις στον Παύλο Αποστολίδη δεν θα λάβουν διαστάσεις, καθώς ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας διαθέτει την πλήρη στήριξη του Μαξίμου και ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει την υπονόμευσή του.

πηγη