Β-Ε: Κλήτευση του Σλοβένου πρεσβευτή Bukinac στην Προεδρία για τις ιδέες Pahor- Janša περί διάλυσης της χώρας

Β-Ε: Κλήτευση του Σλοβένου πρεσβευτή Bukinac στην Προεδρία για τις ιδέες Pahor- Janša περί διάλυσης της χώρας

Ο Πρέσβης της Σλοβενίας Zorica Bukinac κλήθηκε σήμερα στην Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κατόπιν πρόσκλησης του μέλους Željko Komšić, ύστερα από πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša έστειλε ένα non-paper στις Βρυξέλλες που υπαγορεύει το μέλλον της Β-Ε.

Τα ΜΜΕ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης υπενθυμίζουν ότι η Σλοβενία ​​θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με τον Janša να φέρεται να σχεδιάζει να επιβάλει ένα συγκεκριμένο όραμα «ολοκλήρωσης της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας» στην ατζέντα. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται από το non-paper που εστάλη στις Βρυξέλλες, το οποίο προβλέπει αλλαγές στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της απόσχισης των οντοτήτων της RS, καθώς και την επαναοριοθέτηση των συνόρων στο Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του non-paper του Janša δημοσιεύθηκαν αρχικά από το Politicki.ba, αναγκάζοντας τον Komšić να κλητεύσει τον Σλοβένο πρέσβη σήμερα.

Αυτό αναμένεται να είναι το μοναδικό θέμα των συνομιλιών. Ο πρεσβευτής Bukinec αναμένεται να προβεί σε επίσημη δήλωση σχετικά με αυτό το ανεπίσημο έγγραφο.

Ο Komšić επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor ρώτησε τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Σεράγεβο εάν ήταν δυνατή μια «ειρηνική διάλυση» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β-Ε FENA, ο Komšić είπε ότι ο Pahor είπε στα μέλη της Προεδρίας ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη ολοκλήρωσης της πτώσης της Γιουγκοσλαβίας γίνονται όλο και πιο συχνές στην Ευρώπη, και ρώτησε: «Μπορείτε να επιτύχετε μια ειρηνική διάλυση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;»

Ο Komšić, ως κροατικό μέλος της προεδρίας της Β-Ε, μαζί με το βοσνιακό μέλος Šefik Džaferović απάντησαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Παράλληλα, το σερβικό μέλος Milorad Dodik έδωσε διαφορετική απάντηση.

Σύμφωνα με τον Komšić, αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους πρόσφατα έστειλε ένα έγγραφο σχετικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις Βρυξέλλες.

O Janša αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

«H τελευταία φορά που συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Chales Michel) ήταν πέρυσι. Θα ήταν δύσκολο για μένα να του παραδώσω οτιδήποτε διά ζώσης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όπως ισχυρίζεται ο αμφιβόλου ποιότητας ιστότοπος», δήλωσε o Janša. /ibna