Απάντηση Pahor στις κατηγορίες Komšić σχετικά με τη διάλυση της Β-Ε

Απάντηση Pahor στις κατηγορίες Komšić σχετικά με τη διάλυση της Β-Ε

Το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου της Σλοβενίας Borut Pahor εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τις συνομιλίες κατά την επίσκεψή του στη Β-Ε στις 5 Μαρτίου, αναφέροντας ότι ο Pahor «προειδοποιεί τακτικά ενάντια σε ιδέες σχετικά με την αποσύνθεση της Β-Ε και τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια.»

Το δελτίο τύπου σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor είναι υπέρμαχος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της εδαφικής της ακεραιότητας, της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ειρηνικής ανάπτυξής της.

Ο Πρόεδρος Pahor, τονίζεται, θέλει η Β-Ε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό. Τονίζει με συνέπεια τη σημασία μιας γεωπολιτικής προσέγγισης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τη Β-Ε, η οποία επί του παρόντος διαθέτει τους πιο αδύναμους επίσημους δεσμούς με την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Pahor προειδοποιεί τακτικά ενάντια σε ιδέες σχετικά με την αποσύνθεση της Β-Ε και τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της ανησυχίας γύρω από αυτές τις ιδέες, ρώτησε τους συνομιλητές του, και τα τρία μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όταν επισκέφθηκε το Σεράγεβο στις αρχές Μαρτίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε επίσης δημοσίως για αυτό στην ομιλία του στη Συνέλευση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2020: ‘Θα ήθελα να τονίσω την εκτίμησή μου, η οποία είναι σημαντική αν είναι ακριβής: εάν δεν υπάρχει διεύρυνση, θα καθιερωθεί σταδιακά σε αυτήν την περιοχή η θέση ότι η αποσύνθεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και είναι απαραίτητο να καθιερωθούν εθνικά σύνορα αντί για τα υπάρχοντα. Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα αυτή η διαδικασία να λάβει χώρα με ειρηνικό τρόπο, χωρίς συγκρούσεις που θα μπορούσαν επίσης να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εν γένει. Σε αυτό το πλαίσιο έχω πει πολλές φορές ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ένα αποκλειστικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο επίσης απαιτεί μια ακόμη πιο στοχαστική στρατηγική από την Ευρωπαϊκή Ένωση,» υπογραμμίζει το υπουργικό συμβούλιο στο δελτίο τύπου.

Προστέθηκε ότι, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας προετοιμάζει μια συνάντηση των ηγετών της πρωτοβουλίας Διαδικασίας Brdo-Brijuni, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο. /ibna