AstraZeneca: Πώς θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

AstraZeneca: Πώς θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Βαβέλ οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca, ντόμινο εξελίξεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.  

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά και δεν αλλάζει ο προγραμματισμός των ραντεβού που έχουν γίνει, καθώς ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία του εμβολιασμού οι πολίτες κάτω των 30 ετών, οι οποίοι θα εμβολιαστούν με τα υπόλοιπα εμβόλια και όχι με της AstraZeneca.

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε πως, συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών.

Συνιστά, δε, τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω. Μέχρι τις 8/4/2021, είχαν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca.

Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με AZ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.

Τα ύποπτα συμπτώματα  

«Οι πολίτες που εμβολιάζονται, στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα εμφανίσουν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή:

  • Δύσπνοια
  • Θωρακικό άλγος
  • Αιφνίδιο οίδημα στα κάτω άκρα
  • Νευρολογικές εκδηλώσεις (επίμονη και έντονη κεφαλαλγία διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ημερών, θάμβος όρασης)
  • Επίμονο κοιλιακό άλγος
  • Δερματικές εκχυμώσεις (μελανιές) ή εντοπισμένες πετέχειες (στικτές ερυθρές κηλίδες) εκτός από το σημείο χορήγησης του εμβολίου

Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έγκαιρα τις παραπάνω εκδηλώσεις που πιθανόν να εμφανιστούν μετά από εμβολιασμό για COVID-19, καθώς και τον ειδικό τρόπο αντιμετώπισής τους (βλέπε συστάσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στο http://www.eae.gr).

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί πρέπει να δηλώνουν όλες τις περιπτώσεις θρομβώσεων ή/και θρομβοπενίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την απευθείας αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών του ΕΟΦ, στο https://kitrinikarta.eof.gr, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συμβαίνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό», τονίζει η Επιτροπή. 

Χιονοστιβάδα έκτακτων μέτρων στην Ε.Ε.

Συνολικά, 19 χώρες της Ευρώπης (17 κράτη-μέλη της Ε.Ε.), είτε σταμάτησαν, είτε τροποποίησαν τον σχεδιασμό χρήσης του. Η Γερμανία θα χορηγεί το εμβόλιο στους πολίτες άνω των 60 ετών σε ομάδες προτεραιότητας. Οσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση συνιστάται να λάβουν εναλλακτικό εμβόλιο.

Περιορισμούς έθεσαν η Φινλανδία (χορήγηση στους 65 και άνω), η Γαλλία και το Βέλγιο (χορήγηση στους 55 και άνω), Ολλανδία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία και Πορτογαλία (χορήγηση στους 60 και άνω), Σουηδία (στους 65 και άνω). Κανονικά προχωρούν τους εμβολιασμούς οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία.

Η Νορβηγία και η Δανία έχουν αναστείλει πλήρως τους εμβολιασμούς, τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών. Η Βρετανία πραγματοποίησε αντίστοιχη επισκόπηση ασφάλειας και πλέον συστήνει εναλλακτικό εμβόλιο για τους κάτω των 30 ετών.

Sputnik-V

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε διμερείς συνομιλίες για την αγορά του ρωσικού Sputnik-V, την ώρα που δύο κρατίδια έχουν συμφωνήσει παραδόσεις του σκευάσματος. Η ΕΜΑ βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης του εμβολίου, ωστόσο η Κομισιόν έχει δηλώσει πως δεν εξετάζει επί του παρόντος την αγορά του.

Στην Ε.Ε. μόνο η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν λάβει δόσεις του Sputnik-V, παρά τις αντιδράσεις. Η Τσεχία και η Αυστρία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, όπως επίσης περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ η Αφρικανική Ενωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο, διερευνώντας τις επιλογές με την Johnson & Johnson. Η Ινδονησία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για το εγχώριο εμβόλιο και η Ινδία περιόρισε όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca.

πηγη