Βόμβα: Και ο Καραμανλής –μετά τον Σαμαρά- προς αποχή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βόμβα: Και ο Καραμανλής –μετά τον Σαμαρά- προς αποχή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βασίλης ΣκουρήςΒασίλης Σκουρής 

Ο πρωθυπουργός φοβάται καταψήφιση των τριών μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία από «γαλάζιους» βουλευτές και προσανατολίζεται προς νέα αναβολή της ψηφοφορίας, πιθανόν για τον …Ιούλιο! Οι διαρροές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι στα …ψηφοδέλτια αν συνεχίσει!

Η είδηση είναι πραγματικά σημαντική: Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σκέφτεται πολύ σοβαρά να απόσχει από την ψηφοφορία για τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη σχετική διαδικασία στην ελληνική Βουλή!

Εφόσον ο Κώστας Καραμανλής οριστικοποιήσει την απόφασή του αυτή, την οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis έχει εκμυστηρευτεί σε έμπιστους συνομιλητές του και προφανώς γνωρίζει και το μέγαρο Μαξίμου, θα είναι ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός που δεν θα υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπερψήφιση που προβλέπεται από την ίδια την Συμφωνία.

Είχε προηγηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, που και δημοσίως έχει εκφράσει την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια. Όπως πρώτα έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει την αποχή από τη σχετική ψηφοφορία, ενώ έχει ζητήσει από τους φίλα προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές, παρά τις διαφωνίες που έχουν, να την υπερψηφίσουν, ώστε να μην θεωρηθεί από το μέγαρο Μαξίμου η πράξη τους ως «ανταρσία»!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε την Παρασκευή η στήλη, ο πρωθυπουργός ανησυχεί όχι μόνο από την αποχή των δυο πρώην πρωθυπουργών, αλλά και από το ισχυρό ενδεχόμενο βουλευτές του να την καταψηφίσουν! Παρότι ακόμα και σε μια τέτοια εξέλιξη η υπερψήφιση των μνημονίων της Συμφωνίας δεν θα κινδύνευε, καθώς θα τα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρισκόταν μπροστά στην πρόκληση διαγραφής των διαφωνούντων, ενώ η στάση του Αντώνη Σαμαρά και πιθανότατα και του Κώστα Καραμανλή, των δυο πρώην πρωθυπουργών δηλαδή, του στερεί την επιλογή της κομματικής πειθαρχίας, καθώς θα σήμαινε ευθεία σύγκρουση μαζί τους!

Όλα δε δείχνουν πως οι σκέψεις για νέα αναβολή της σχετικής συζήτησης και ψηφοφορίας και μάλιστα για τον …Ιούλιο, μέσα στην καρδιά δηλαδή των καλοκαιρινών διακοπών, κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα.

Η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στον Κώστα Σημίτη, πάντως, για το θέμα του Ελσίνκι, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς το μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ακολουθήσει παρόμοια στρατηγική ήταν κάτι παραπάνω από σαφές –γεγονός που δεν μπορεί παρά να «ενόχλησε» το μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσιεύματα που φέρουν το Μαξίμου να σκέφτεται ακόμα και … αποκλεισμό του …Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια, μάλλον ενόχλησαν το «καραμανλικό μπλοκ», ενώ δείχνουν και έλλειψη ψυχραιμίας. Υπενθυμίζεται δε ότι προ μηνών τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχαν αποκαλύψει τους προβληματισμούς του πρώην πρωθυπουργού για το θέμα, αν και ο πυκνός πολιτικός χρόνος μπορεί να ανατρέψει πολλά. Αν, πάντως, χρειαστεί θα επανέλθουμε…

πηγη