Ο θάνατος του πρίγκιπα Φίλιππου «παγώνει» το βρετανικό Κράτος

Ο θάνατος του πρίγκιπα Φίλιππου «παγώνει» το βρετανικό Κράτος

Το πένθος για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου επηρεάζει αισθητά – σύμφωνα με το βρετανικό πρωτόκολλο –  όχι μόνο τη λειτουργία του Μπάκιγχαμ αλλά και αυτήν του Κράτους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε η εταιρεία του Βρετανικού Στέμματος «College of Arms»: 

  • Όλες οι επίσημες σημαίες, συμπεριλαμβανομένης της Σημαίας της Ένωσης, θα πνέουν μεσίστιες έως τις 08:00 το πρωί την επομένη της κηδείας, το άλλο Σάββατο. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν η Βασίλισσα είναι παρούσα σε ένα κτίριο ή στους χώρους του.
  • Σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ο Δούκας δεν θα έχει κρατική κηδεία αλλά μία ιδιωτική, στρατιωτική κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο του Windsor), ενώ – επίσης κατά επιθυμία του – θα ταφεί στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.
  • Η Βασίλισσα θα εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών, δεν αναμένεται να ασκήσει καθήκοντα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νόμοι καθώς δεν θα παρέχεται η βασιλική σφραγίδα στους νόμους του κράτους.
  • Οι κρατικές υποθέσεις θα σταματήσουν επίσης για οκτώ ημέρες.
  • Την κηδεία θα ακολουθήσουν 30 ημέρες Βασιλικό Πένθος πριν επιστρέψει η Βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντα της.

Για τη λειτουργία ή μη των καταστημάτων και για κάποια άλλα μέτρα πένθους, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τη Νταουνιγκ Στριτ.

Η γραμμή διαδοχής στο θρόνο δεν επηρεάζεται, καθώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ποτέ σε αυτόν, οπότε πρώτος στη σειρά του θρόνου παραμένει ο Πρίγκιπας Κάρολος.

πηγη