Ο αφοπλιστικά ειλικρινής κύριος Ντράγκι

Ο αφοπλιστικά ειλικρινής κύριος Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλεσε, χωρίς ενδοιασμό, «δικτάτορα» τον Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από την Αγκυρα ● Ο αυθορμητισμός του είναι δείγμα της πολιτικής του απειρίας, η οποία τον χαρακτηρίζει και στη διαχείριση της πανδημίας όπου μιλά ανοιχτά για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»: τους χιλιάδες εκτός σειράς εμβολιασμούς που γίνονται με «μέσον».

Ο Μάριο Ντράγκι άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις παγίδες της πολιτικής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά τις πρώτες εβδομάδες ήρεμης διακυβέρνησης, έδειξε τώρα ότι θέλει να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Σε συνάντηση με τους Ιταλούς και ξένους δημοσιογράφους στη Ρώμη αναφέρθηκε σε όλα τα κύρια θέματα της εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας. Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, ήταν η αναφορά του στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χωρίς ενδοιασμό τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και πρόσθεσε ότι με άτομα σαν και αυτόν «οι χώρες μας είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται, αλλά διατηρώντας πάντα τις απόψεις και τις ιδέες τους σε ό,τι αφορά την κοινωνική πραγματικότητα».

Ο «Σούπερ Μάριο» ουσιαστικά είπε ακριβώς αυτό που πίστευε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, εκπλήσσοντας ακόμα και κάποιους άμεσους συνεργάτες του.

Οι αντιδράσεις από την Αγκυρα πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά: ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο Ντράγκι διορίστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα ενώ ο Ερντογάν έχει εκλεγεί και ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να ανασκευάσει, να πάρει πίσω τις δηλώσεις αυτές. Κάτι που είναι απίθανο να συμβεί, ενώ είναι μάλλον ρεαλιστικό να προβλέψει κανείς ότι με μικρά βήματα επαναπροσέγγισης η Ιταλία θα προσπαθήσει να μη θέσει σε κίνδυνο να ενεργειακά, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα οι αναλυτές στη Ρώμη δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να είναι εκλεγμένος, αλλά και οι Γερμανοί είχαν ανεβάσει στην εξουσία τον Χίτλερ με εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δείχνει την «πολιτική του αθωότητα» σε αρκετά άλλα μέτωπα. Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, κατέστησε σαφές ότι από τώρα και στο εξής η απόλυτη προτεραιότητα, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής εμβολιασμού, θα είναι οι πολίτες άνω των εβδομήντα ετών. Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα η παροχή προστασίας σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού.

Πανδημία

Ο Ντράγκι, μάλιστα, καυτηρίασε την περίπτωση ενός ψυχολόγου 35 ετών, ο οποίος πήγε να εμβολιαστεί, ενώ αρκετοί υπερήλικες περιμένουν ακόμη να έρθει η σειρά τους. Οπως υπογράμμισαν όμως αρκετοί αναλυτές, το ιταλικό Δημόσιο πρέπει να κατανοήσει ότι οι αποφάσεις του έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή και στη συμπεριφορά των ανθρώπων, ιδίως αυτήν την εποχή: από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο εξής ο εμβολιασμός των γιατρών, νοσοκόμων, του βοηθητικού προσωπικού (και των ψυχολόγων) είναι υποχρεωτικός, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός αμέσως μετά να διαμαρτύρεται επειδή εμβολιάζονται και σχετικά νέοι άνθρωποι που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές. Πρόκειται, πάντως, για λάθος που οφείλεται μόνον σε ελλιπή εξοικείωση με τον χώρο και τους κανόνες της πολιτικής.

Διότι όταν ο Ντράγκι λέει ότι υπάρχουν άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με τις ευπαθείς κατηγορίες και κατάφεραν να τους χορηγηθεί ένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν, έχει απόλυτο δίκιο. Τόνισε, δε, ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ντρέπονται για την ασυνείδητη στάση τους. Οσο για την επαναλειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων και τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας, το μήνυμα που έστειλε ο πρώην διευθυντής της ΕΚΤ ήταν περισσότερο από σαφές: «Ολοι μας το επιθυμούμε, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των μολύνσεων και, βεβαίως, των εμβολιασμών». Μια απάντηση με κύριο παραλήπτη τον γραμματέα της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος πιέζει συνεχώς για άμεσο άνοιγμα της αγοράς και άρχισε να ακούγεται, μάλιστα, ότι μπορεί και να βγει από την κυβέρνηση.

πηγη

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.