Η πανδημία, οδηγός της αμφισβήτησης

Η πανδημία, οδηγός της αμφισβήτησης

Από την ώρα που άνοιξαν τα μάτια τους δεν ζουν τίποτε άλλο από κρίσεις. Τόσες, που πλέον η κατάσταση εξαίρεσης έχει γίνει η κανονικότητά τους.

Αυτή τη φορά, πιο πολύ από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 που έπληξε συγκεκριμένες χώρες με σφοδρότητα, η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που οι νέοι βιώνουν με παγκοσμιοποιημένο τρόπο: μέσα από τη δικτύωση και τα ψηφιακά εργαλεία, οι «ιθαγενείς» του γενναίου κόσμου του διαδικτύου σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται έχουν τα ίδια ερεθίσματα. Μπορεί να μιλούν πολλές και διαφορετικές γλώσσες, αναπτύσσουν όμως έναν πολιτισμικό κώδικα και με κοινά χαρακτηριστικά.

Από τους παιδαγωγούς μέχρι τους ειδικούς ψυχικής υγείας, από τους κοινωνιολόγους μέχρι τους πολιτικούς επιστήμονες, από τους οικονομολόγους μέχρι τους δημοσκόπους, όλοι μελετούν με αυξανόμενο ενδιαφέρον τη «γενιά της πανδημίας». Oι αυριανοί πολίτες, οι αυριανοί ψηφοφόροι, οι αυριανοί καταναλωτές, όλοι τους ανήκουν στην Gen C. (Generation C.), δηλαδή στη γενιά του κορονοϊού.

Αν η πανδημία έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο τις ζωές όλων μας, τα αποτελέσματά της στα παιδιά και τους νέους μπορούν να είναι έως και συντριπτικά. Η αναγκαστική αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία, από τους χώρους κοινωνικοποίησής τους, από τους φίλους και τους συνομηλίκους τους, τα αυστηρά και πολλές φορές παράλογα μέτρα περιορισμού που τους επιβάλλονται δημιουργούν στους νέους ένα κλίμα ασφυξίας.

Οπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», επτά στους δέκα νέους δηλώνουν ότι έχει πληγεί η ψυχολογία τους, ενώ τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η απογοήτευση, ο θυμός, η αηδία, η απελπισία και ο φόβος. Οι νέοι ενοχοποιούνται από τους κυβερνώντες ως υπερμεταδότες του ιού, στοχοποιούνται από τους μηχανισμούς καταστολής, αποκόπτονται βίαια από τον φυσικό χώρο τους, όπου πανηγυρικά αυτήν την εβδομάδα θα μπει η αστυνομία.

Αν η δυσφορία όλων των πολιτών κορυφώνεται, όπως δείχνει και η έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», τι ακριβώς συμβαίνει με τη νέα γενιά που είναι πάντα ο πιο ευαίσθητος παλμογράφος μιας κοινωνίας;

Τα παιδιά της πανδημίας σε κάθε περίπτωση θα είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές «στους σεισμούς που μέλλονται να ’ρθουν».

πηγη