
Ο Παναγιώτης Ψυχάρης σημείωσε στο iEidiseis ότι «το βασικό είναι οι προσλήψεις μονίμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Από το 2014 που μάς αποδεκάτισαν ουσιαστικά, χωλαίνει το σύστημα».
Μόνιμους γιατρούς που να μην δηλώνουν παραίτηση λόγω ανασφάλειας και να στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας με συνέχεια στο χρόνο ανεξαρτήτως υγειονομικών κρίσεων, ζητούν οι γιατροί της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Π.Φ.Υ. (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.). Όπως σημείωσε μιλώντας στο iEidiseis ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ψυχάρης, «το βασικό είναι οι προσλήψεις μονίμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Από το 2014 που μάς αποδεκάτισαν ουσιαστικά, χωλαίνει το σύστημα».
Και σαν να μην έφτανε αυτό, με την πανδημία και τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης των πολιτών, κάποια ΚΥ «έχουν τώρα τριπλό ρόλο, ως πρωτοβάθμιες COVID-19, εμβολιαστικά κέντρα και μονάδες με 24ωρη λειτουργία- εφημερία. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στην Αλεξάνδρας και την Καλλιθέα», προσθέτει ο κ. Ψυχάρης.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει σήμερα αυτό που έχει πει και στο παρελθόν ότι «είναι εθνικό θέμα η περίθαλψη των ασθενών COVID-19 και οι εμβολιασμοί. «Και θα βάλουμε πλάτη όπως και να έχει η κατάσταση. Πλην όμως χρειαζόμαστε αφενός προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφετέρου στοιχειώδη διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων και αναγνώριση σε βαρέα και ανθυγιεινά. Διότι όταν δεν είναι μόνιμοι και διασφαλισμένοι οι νέοι γιατροί, νιώθουν ανασφάλεια και φεύγουν. Και έχουμε μείνει οι παλιοί του ΙΚΑ που είμαστε πια μεγάλοι».
Ο κ. Ψυχάρης τονίζει εξάλλου ότι δεν είναι σωστό «να συγκρίνουμε τον αριθμό των γιατρών σε επίπεδες χώρες όπως είναι η Ολλανδία, με την Ελλάδα όπου έχουμε νησιά και ορεινούς όγκους και δεν είναι το ίδιο εύκολη η συγκοινωνία». Ενώ θυμίζει ότι πρέπει κάποτε να δουν τις πραγματικές ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας και να υλοποιηθεί ο περίφημος υγειονομικός χάρτης!
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ θέτει εξάλλου ένα ερώτημα: «Από διάφορους πίνακες φαίνεται η θνησιμότητα επί των νοσησάντων από COVID-19 να είναι μεγαλύτερος στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Ή κάτι συμβαίνει στην περίθαλψη ή μπορεί να μην υπάρχει ενδελεχής καταγραφή κρουσμάτων και μετράμε μόνο τα πολύ σοβαρά», εξηγεί θεωρώντας και τις δύο εξηγήσεις το ίδιο σοβαρές.
Κέντρα Υγείας και γιατροί σήμερα
Οι μόνιμοι γιατροί των σημερινών Κέντρων Υγείας είναι όσοι απέμειναν από τους γιατρούς των πρώην πολυιατρείων του ΙΚΑ που εν μία νυκτί (εβδομάδα για την ακρίβεια) τους ζητήθηκε είτε να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία είτε να παραμείνουν με αποκλειστική σχέση στο δημόσιο σύστημα. Οι μισοί διατήρησαν τα ιατρεία τους. Κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν. Αρκετοί είναι ακόμα και σήμερα στα δικαστήρια που τους δικαιώνουν…
«Έχουμε ευνουχιστεί και δεν μπορούμε ούτε να χειρουργήσουμε όσοι έχουμε αντίστοιχες ειδικότητες. Είμαστε πανελλαδικά μαζί με τους επικουρικούς 2500 (από 5500 που ήμασταν στο ΙΚΑ), και στα αγροτικού -αστικού τύπου ΚΥ υπάρχουν περίπου άλλοι τόσοι. Πάλι γίνονται προσφυγές και ακόμα και στο Εφετείο έχουν πρόβλημα γιατροί που έχουν δικαιωθεί αλλά κάποιες ΥΠΕ αρνούνται να τους επαναπροσλάβουν», αποκαλύπτει ο κ. Ψυχάρης. .
Και κάνει μία πρόταση που θεωρεί σημαντικό να εισακουστεί για την παρούσα και μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις: «Πρότεινα εδώ και καιρό σε περιόδους κρίσεων να υπάρχει διακομματική επιτροπή που να συντονίζει όλο το επιχειρησιακό σχέδιο. Όπως είναι τώρα οι εμβολιασμοί. Και όχι να πράττει η εκάστοτε κυβέρνηση ό,τι καταλαβαίνει και μετά να διαπληκτίζονται στη Βουλή μετά εορτής».