Κύπρος: Από την Τουρκία εξαρτάται η εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Από την Τουρκία εξαρτάται η εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Ξεκάθαρες είναι οι θέσεις της πλευράς μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος από τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας το πρωί της Τετάρτης, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία προσέλθει στην άτυπη διάσκεψη με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου και που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, τότε μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έλαβε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν για τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε, «όχι ακόμα, αλλά αυτό που είχαμε πει κατά την τελευταία συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πως θα τύχουμε ενημέρωσης εντός των ημερών».

Ερωτηθείς τι θα θέσει ενώπιον της Υφυπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος είπε ότι θα θέσει τις ξεκάθαρες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως τέθηκαν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς κάθε συνομιλητή, δηλαδή ότι η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι παράμετροι του  Γ.Γ. των Η.Ε., με βάση και την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 όταν είχαν συνάντηση με τον Γ.Γ. των Η.Ε. υπό την αιγίδα του μαζί με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής πλευράς Mustafa Akinci.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό, Jane Holl Lute φαίνεται να έχει χαμηλές προσδοκίες από την άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει και πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. «Εάν έρθει με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπω τι θα είναι το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο και κατά πόσο αυτό επηρεάζει με οιονδήποτε τρόπο το θέμα της άτυπης διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν επηρεάζει ποσώς και δεν αφορά προεδρικές εκλογές, αφορά βουλευτικές εκλογές. Δεν είμαι εμπλεκόμενος στις βουλευτικές εκλογές και δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ. Έχουμε δημοκρατία, το κάθε πολιτικό κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται», είπε.

«Αυτό που είναι επιθυμία μου είναι απλούστατα να τηρούνται χαμηλοί τόνοι, να παύσουν κάποιοι να μου ζητούν να διαπραγματευτούμε από αέρος. Δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε. Είναι με την τουρκική πλευρά», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Οι δικές μου θέσεις είναι σαφέστατες, ξεκάθαρες, τις έχω διατυπώσει στο Εθνικό Συμβούλιο και συνεπώς, δεν είναι ανάγκη κάθε τόσο να καλούμε να πω δημόσια τι είναι αυτό που θα διεκδικήσω. Αυτό δεν έχω πρόβλημα να το πω. Αλλά εκείνο που ενοχλεί είναι τι πρέπει να αποδεχθώ. Αυτό θεωρώ ότι υπερβαίνει κάπως αυτό που θα ανέμενε κανείς, ιδιαίτερα όταν κάποιος πάει σε διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν αποδέχεται χωρίς να πάρει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας./ibna