«Εκτός γραμμής» ο Σωτήρης Τσιόδρας – Συζητούνται αλλαγές στην Επιτροπή των Ειδικών!

«Εκτός γραμμής» ο Σωτήρης Τσιόδρας - Συζητούνται αλλαγές στην Επιτροπή των Ειδικών!

Η Επιτροπή στο στόχαστρο του Μαξίμου! Κόντρες και στο εσωτερικό της! Ποιοι την θέλουν εξιλαστήριο θύμα!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Ο Σωτήρης Τσιόδρας όχι απλώς είναι μειοψηφία στην επιτροπή λοιμωξειολόγων του υπουργείου υγείας της οποίας είναι επικεφαλής, αλλά δεν λαμβάνεται καν υπόψη του ο κώδωνας κινδύνου που κρούει, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός «αδειάζει» τους ειδικούς!

«Εξιλαστήριο θύμα η Επιτροπή των Ειδικών; Τα δικά της λάθη», ήταν ο τίτλος στα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 20 Μαρτίου, ενώ δυο μέρες πριν, στις 18 Μαρτίου, η στήλη είχε θέμα με τίτλο «Στο στόχαστρο και ο Σωτήρης Τσιόδρας; Φέρεται να διαφωνεί με το άνοιγμα που επιδιώκεται». Στις 17 Μαρτίου, επίσης, σημειώναμε «Πανδημία και άνοιγμα της αγοράς: Κυβέρνηση σε βέρτιγκο, Επιτροπή στο στόχαστρο», ενώ στις 13 Μαρτίου είχαμε τίτλο «Εξιλαστήριο θύμα η Επιτροπή Τσιόδρα;».

Τα παραπάνω τα σημειώνουμε όχι για να ευλογήσουμε το iEidiseis, αλλά για να δείξουμε πως το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά ότι η κυβέρνηση θεωρεί την Επιτροπή εμπόδιο στην «αλλαγή μοντέλου» αντιμετώπισης της κρίσης που αποφάσισε και το οποίο αρκετοί από τους ειδικούς αμφισβητούν.

Αιχμές από τον πρωθυπουργό

Η Επιτροπή πλέον, από εκεί που αποτελούσε τα «Άγια των Αγίων» και κάθε κριτική σε αυτή, ακόμα και ερωτηματικά για τις αποφάσεις της θεωρούνταν κάτι σαν υπονόμευση της δημόσιας υγείας, κινδυνεύει να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχημένη διαχείριση του τρίτου κύματος: Προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αφήγημα του Success Story της κυβέρνησης, η Επιτροπή ρίχνεται στην πυρά!

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα το βράδυ της Τετάρτης, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην Επιτροπή προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός της, αλλά και απαίτησε από τους επιστήμονες που μειοψηφούν να μην λένε δημοσίως τη γνώμη τους! Αντί, δηλαδή, να επιλεγεί, επιτέλους, η διαφάνεια, με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής, όπως γίνεται σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ελβετία, ώστε να προστατευτούν και οι επιστήμονες, επιχειρείται να επιβληθεί … σιωπητήριο στους ειδικούς!

Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες συγκεκριμένων υπουργών να στρέψουν τους μικρομεσαίους και τους γονείς κατά των ειδικών, ως υπεύθυνους για την καθυστέρηση στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων!

Οι σκέψεις για τη διεύρυνση της Επιτροπής

Τα παραπάνω αποτελούν προμήνυμα – και επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις πληροφορίες- ότι συζητούνται αλλαγές στην Επιτροπή των Ειδικών, πιθανότατα με τη μέθοδο της διεύρυνσής της. Ήδη, όπως προ μηνός και πάνω, η στήλη είχε αποκαλύψει πως τις αποφάσεις τις ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνει η «μικρή επιτροπή» που συνέρχεται κάθε Πέμπτη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ η ολομέλεια της Επιτροπής, που συνέρχεται την Παρασκευή, ουσιαστικά τις επικυρώνει, καθώς ακόμα και τα στοιχεία της δίνονται το πρωί της ίδιας ημέρας!

Οι σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι για διεύρυνση της Επιτροπής, κάτι που εάν συμβεί θα υποβαθμίσει περαιτέρω το ρόλο της και θα αναβαθμίσει περαιτέρω την «μικρή επιτροπή» υπό τον Νίκο Χαρδαλιά. Παράλληλα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σκέψη για κατάργηση της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ο Τσιόδρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου- και ενοχλεί!

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας άνθρωπος του καθήκοντος, το οποίο βάζει υπεράνω άλλων σκοπιμοτήτων, ακόμα και αν κατηγορείται αν στηρίζει ή όχι την κυβέρνηση.

Είναι, όμως, εντυπωσιακό –και συνάμα πολύ άδικο- πώς επιχειρούν να «τον ρίξουν στα σκυλιά» άνθρωποι που τον έπιναν νερό στο όνομά του!

Οι εισηγήσεις του για την πανδημία δεν ακούγονται, έστω και αν κρούει καμπάνες –μεγαλύτερες και από αυτές των ναών που συνεχίζει να ψέλνει- για τον τρόπο που ανοίγουν οι οικονομικές δραστηριότητες και τα σχολεία! Υπενθυμίζουμε ότι ήταν αυτός που στις αρχές του Νοεμβρίου είχε πείσει τον υπουργό Υγείας ότι αν δεν υπάρξει αυστηρό λοκ ντάουν η κατάσταση θα οδηγήσει σε Μπέργκαμο, με αποτέλεσμα ο Βασίλης Κικίλιας (που ακούει και εμπιστεύεται τυφλά τον επικεφαλής της Επιτροπής) να βγει δημοσίως και να πει ότι θα εισηγηθεί στην Επιτροπή αυστηρό λοκ ντάον, αναγκάζοντας το Μαξίμου να αλλάξει τακτική-έστω και αν, ταυτόχρονα, προκάλεσε και την οργή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του!

Η τριχοτόμηση της Επιτροπής

Κόντρες, πάντως, που είναι μάλιστα και σοβαρές, υπάρχουν και στο εσωτερικό της Επιτροπής, όπου υπάρχουν τρεις ομάδες, με τους «κυβερνητικούς εκπροσώπους» -όπως λένε συνάδελφοί τους κάποιους εξ αυτών που ανάλαβαν πρωταγωνιστικούς ρόλους μετά την «απόσυρση» Τσιόδρα- να έχουν αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι. Επί των όσων συμβαίνουν, όμως στην Επιτροπή, θα επανέλθουμε λίαν συντόμως.

πηγη