«Ανθρώπινα δικαιώματα: Η οικοδόμηση του μετα-πανδημικού κόσμου» στο συνέδριο της Πέμπτης στο Κάιρο

«Ανθρώπινα δικαιώματα: Η οικοδόμηση του μετα-πανδημικού κόσμου» στο συνέδριο της Πέμπτης στο Κάιρο

Το Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ECSS) διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα: Οικοδόμηση του μετα-πανδημικού κόσμου» την Πέμπτη, 8 Απριλίου, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη διάσκεψη θα παρευρεθούν επιφανείς υπουργοί, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανώσεων του ΟΗΕ. Στο συνέδριο συμμετέχουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στον τομέα της ανάπτυξης, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις επιτυχημένες εμπειρίες τους από το ξέσπασμα του περασμένου έτους.

Το ECSS έχει υιοθετήσει τη Διεθνή Ατζέντα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως ένα γενικό πλαίσιο για τη διάσκεψη που θα συζητηθεί στις συνόδους, για την υποβολή απαιτητικών και πρακτικών συστάσεων για το θέμα.

Ο Δρ Khaled Okasha, Γενικός Διευθυντής του ECSS, δήλωσε ότι «το ECSS αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί συνεργατικές προσπάθειες, γι’ αυτό στο συνέδριο θα δει κανείς περισσότερους συμμετέχοντες να εκπροσωπούν το εύρος της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, εθελοντικές ομάδες, εθνικά συμβούλια, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμούς που θα εκπροσωπηθούν σημαντικά στο συνέδριο.»

Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Το συνέδριο θα ανοίξει με τον Δρ Okasha, ακολουθούμενος από δύο εναρκτήριες δηλώσεις των Δρ. Hala Al-Said, Υπουργού Προγραμματισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης, και Δρ. Rania Al-Mashat, Υπουργού Διεθνούς Συνεργασίας. Έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρία επίσης ο Δρ. Yasser Abdel-Aziz, μέλος και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων συμμετεχόντων στο συνέδριο βρίσκονται οι υπουργοί υγείας και πληθυσμού, εκπαίδευσης, κοινωνικής αλληλεγγύης, οι πρόεδροι του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών και του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), του Ταμείου Save the Children και πληθώρας ιδρυμάτων της κοινωνίας των πολιτών.

Η πρώτη σύνοδος του συνεδρίου με τίτλο «Ο άνθρωπος είναι ο στόχος: τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω της πανδημίας» αναφέρεται σε δύο βασικά σημεία: πρώτον, στην προώθηση του δικαιώματος στην υγεία, δεδομένης των θεμελιωδών δυσκολιών στις οποίες έχει ρίξει φως ο COVID-19, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη αυτό το δικαίωμα να τεθεί διεθνώς ως προτεραιότητα, καθώς και η διασφάλιση της δίκαιης διανομής εμβολίων και, δεύτερον, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού που συνδέονται με την πανδημία, ιδίως της διακριτικής και φυλετικής συμπεριφοράς εναντίον των πιο ευάλωτων ομάδων όπως οι γυναίκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με έμφαση σε εργαλεία και προσεγγίσεις για αποτροποή τέτοιων προκαταλήψεων, με στόχο τη δόμηση ενός καλύτερου κόσμου μετά την πανδημία.

Στην πρώτη σύνοδο θα συμμετάσχουν: ο Δρ. Hala Zayed, Υπουργός Υγείας και Πληθυσμού, ο οποίος θα μιλήσει για «Πού βρίσκεται το δικαίωμα στην υγεία εντός του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων;», ο Δρ. Naima Al-Qusayr, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Κάιρο, ο οποίος θα αναλύσει το θέμα «Η πανδημία και οι απειλές για το δικαίωμα στη ζωή», και ο κ. Jerome Fontana, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ICRC στο Κάιρο, ο οποίος θα ασχοληθεί με το κρίσιμο θέμα «Διασφάλιση τη δίκαιη διανομή των εμβολίων COVID-19.»

Άλλοι ομιλητές στην πρώτη σύνοδο περιλαμβάνουν τη Δρ Maya Morsi, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών, η οποία θα απαντήσει στην ερώτηση «Έχουν υποστεί οι γυναίκες πρόσθετες επιπτώσεις λόγω του COVID-19;», ο Laurent De Boeck, αρχηγός της αποστολής του ΔΟΜ στην Αίγυπτο, ο οποίος θα αναλύσει το ζήτημα «τα διπλά βάσανα των μεταναστών και των προσφύγων.» Ο Δρ. Salah Sallam, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μιλήσει για τη «Νέα προσέγγιση στα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο μετά την πανδημία». Ο Δρ. Abdel-Moneim Said, Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου ECSS, θα κλείσει τη συνεδρία εστιάζοντας στις «Ελευθερίες και χαρακτηριστικά ενός κόσμου μετά τον κορωνοϊό». Συντονιστής της συνεδρίας θα είναι ο Δρ. Mohamed Ibrahim Al-Dweiry, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ECSS.

Η δεύτερη συνεδρία θα καλύψει τις «Προκλήσεις για Ισότητα και Προώθηση των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Προσπάσεων», με θέμα την επίδραση της ανισότητας και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών διαφορών, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης, στην εμβάθυνση των αρνητικών συνεπειών του COVID-19.

Η σύνοδος θα ρίξει φως στη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης και του ρόλου της στη δημιουργία ενός καλύτερου μετα-πανδημικού κόσμου, στον οποίο προστατεύονται τα δικαιώματα των σημερινών και μελλοντικών γενεών και λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Ο Δρ Tarek Shawky, Υπουργός Παιδείας και Τεχνικής Εκπαίδευσης, θα ανοίξει τη συνεδρία απαντώντας στην ερώτηση, «Πώς έχει επηρεάσει ο COVID-19 το δικαίωμα στην εκπαίδευση;» Ο Δρ. Maged Othman, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Κέντρου Έρευνας για τη Δημόσια Γνώμη (Baseera), θα συζητήσει τη μετάβαση προς την ψηφιοποίηση. Ο Essam Shiha, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά της νέας κοινωνικής σύμβασης. Ο Tarek Radwan, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα καλύψει πτυχές της ανάπτυξης. Ο Tamer Kirollos, περιφερειακός διευθυντής του Ταμείου Save the Children, θα μιλήσει για την προστασία και την υποστήριξη παιδιών σε φτωχές και περιθωριοποιημένες περιοχές, ενώ ο Δρ Khaled Habib, ειδικός στην ανθρώπινη ανάπτυξη και το σχεδιασμό, θα ολοκληρώσει τη συνεδρία συζητώντας τη χρήση της ήπιας ισχύος στην καταπολέμηση των ασθενειών. Ο Δρ. Gamal Abdel-Gawad, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ECSS, θα συντονίσει τη σύνοδο.

Η τρίτη συνεδρία με τίτλο «Η οικοδόμηση ενός μετα-πανδημικού κόσμου: Η αλληλεγγύη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος», επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και στην προώθηση συνεργατικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας και την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου στη μετα-κορωνοϊού εποχή. Η συνεδρία θα ασχοληθεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές, εστιάζοντας στις προσπάθειες της Αιγύπτου, ιδίως εκείνων της κοινωνίας των πολιτών που διεξάγονται μεμονωμένα ή σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Ο Δρ Nevine Al-Kabbaj, Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα συζητήσει το ρόλο των προσπαθειών αλληλεγγύης στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μετα-πανδημικού κόσμου. Ορισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στην έναρξη εκστρατειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα επανεξετάσουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο Δρ Khaled Okasha, Γενικός Διευθυντής του ECSS, θα κλείσει τη σύνοδο θέτοντας στο επίκεντρο το ρόλο της πολιτικής εργασίας στον μετα-πανδημικό κόσμο. Ο Δρ. Noha Bakr, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ECSS, θα συντονίσει τη σύνοδο /ibna