Παρατείνεται η κόντρα Ε.Ε.-Αυστραλίας για τις εξαγωγές εμβολίων

Παρατείνεται η κόντρα Ε.Ε.-Αυστραλίας για τις εξαγωγές εμβολίων

Νοσοκομείο στο Περθ της Αυστραλίας© Adwo

Ένα μήνα μετά την απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες, υπό τεράστια εγχώρια πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση της Αυστραλίας για την αργή πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ζήτημα αυξάνει την ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Καμπέρας, με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας να αποδίδει ευθύνες στην Ε.Ε. που η χώρα του δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους της.

Ο Σκοτ Μόρισον, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, είπε ότι «δεν έκανα χθες κανένα σχόλιο σχετικά με τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε ανέφερα κανέναν από τους βασικούς λόγους για την έλλειψη εφοδιασμού που λάβαμε από αυτές τις συμβεβλημένες δόσεις. Απλώς ανέφερα ένα γεγονός ότι 3,1 εκατομμύρια από τα εγκεκριμένα εμβόλια στα οποία στηριζόμασταν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν είχαμε θέσαμε μια σειρά στόχων, δεν έφτασαν στην Αυστραλία».

Η Ε.Ε. εμπόδισε επίσημα την αποστολή 250.000 δόσεων εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία στις αρχές Μαρτίου όταν οι ιταλικές αρχές μπλόκαραν την εξαγωγή τους, τα οποία αναδιανεμήθηκαν σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η μόνη φορά που ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Ελέγχου των Εξαγωγών, ωστόσο η Αυστραλία λέει ότι οι δόσεις της που έχει παραγγείλει δεν έχουν φτάσει επειδή η AstraZeneca δεν έχει ζητήσει έγκριση εξαγωγής από τις Βρυξέλλες, από τον φόβο ότι θα απορριφθεί το αίτημά της.

«Η AstraZeneca δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια εξαγωγής από την Ευρώπη για να στείλει τις υπόλοιπες δόσεις και ξέρει ότι δεν θα εγκριθούν ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε εκπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης στην εφημερίδα Sydney Morning Herald. 

«Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών της Ε.Ε. έχει εμποδίσει την εξαγωγή ορισμένων από αυτές τις δόσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής 250.000 δόσεων, και ζήτησαν επίσης να αποσύρουμε άλλες αιτήσεις άδειας εξαγωγής». Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε ότι θα ζητήσει επίσημη έγκριση από την AstraZeneca για την απελευθέρωση των αποκλεισμένων εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ασκεί πιέσεις σε λάθος ανθρώπους. Ο Μόρισον κάλεσε και έστειλε επιστολή στην Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, αλλά «η σύμβαση που υπέγραψε η Αυστραλία είναι με την AstraZeneca και όχι με την Ε.Ε.», δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης στο POLITICO. Οι δημοσιογράφοι μίλησαν σε τέσσερις αξιωματούχους που δήλωσαν ότι το πρόβλημα της Αυστραλίας είναι το ίδιο με αυτό της Ε.Ε.: ​​η AstraZeneca δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις παράδοσης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Καμπέρα, οι Βρυξέλλες μπορούν να ασκήσουν σημαντική πολιτική πίεση στην AstraZeneca για να εξυπηρετήσουν πρώτα τις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό το είδος πίεσης δημιούργησε μια γκρίζα ζώνη εμβολίου, με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε. να λέει ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν άλλα αιτήματα της AstraZeneca για αποστολές στην Αυστραλία υπό εξέλιξη», προκαλώντας την οργή Αυστραλιανών αξιωματούχων.

πηγη