Επίθεση του ΜέΡΑ25 σε κυβέρνηση και Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια


Επίθεση στην κυβέρνηση και στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «επίορκο» για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, εξαπέλυσε σήμερα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για πρώτη φορά χθες, ο κ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η φερόμενη ως «λύση» από την κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα είναι άνευ κόστους για το Δημόσιο. Μιλάμε για το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και την επέκτασή του, το ΗΡΑΚΛΗΣ 2 για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας, και ο επίορκος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαμήνυσε ότι «κάποιες» από τις εγγυήσεις των 12 δισ. θα καταπέσουν».

Το ΜέΡΑ25, υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή είχε εναντιωθεί στον ΗΡΑΚΛΗ και τον πτωχοποιητικό νόμο της κυβέρνησης ζητώντας την κατάργησή τους και καταδεικνύοντας πολλές φορές τη μεθόδευση της κυβέρνησης να χαρίσει 12 δισ. στα αρπαχτικά ταμεία τη στιγμή κιόλας που ο κόσμος θα χάνει τα σπίτια και τα μαγαζιά του». Σήμερα, προσθέτει, «που η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές για πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας μετά τον Μάιο, αποκαλύπτεται πως θα καταπέσουν τελικά και οι δημόσιες εγγυήσεις υπέρ των ίδιων αρπακτικών φορτώνοντας δηλαδή και ΝΕΟ χρέος στις πλάτες των φορολογουμένων, ενώ ήδη προχωράει και νέα τιτλοποίηση δανείων ύψους 18,8 δισ. από την περίοδο της πανδημίας, από τα οποία ο ίδιος ο SSM θεωρεί πως το 65% θα καταστούν επισφαλή».

Το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «το έγκλημα σε βάρος των δανειοληπτών προχωράει κανονικότατα από την κυβέρνηση ακόμα και εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που μέχρι και ο επίορκος κεντρικός τραπεζίτης της τρόικας ομολογεί και τη ζημία του Δημοσίου από αυτό». Επισημαίνει επίσης ότι «οι θεατρικές ανησυχίες του κ. Τσίπρα γιατί το ΤΧΣ δεν προστάτεψε το δημόσιο συμφέρον, δεν μπορούν να συγκαλύψουν την άβολη πραγματικότητα: ότι το Ταμείο που δημιουργήθηκε από τους κ. Σαμαρά-Βενιζέλο και ενισχύθηκε από τον κ. Τσακαλώτο, εκ του καταστατικού του ένα σκοπό έχει: να βλάπτει, διαρκώς και κατ’ εξακουλούθηση, το δημόσιο συμφέρον».

πηγη