Άνοιγμα λυκείων μια ανάσα πριν τις διακοπές του Πάσχα

Το άνοιγμα των Λυκείων δια ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός τόνισε ότι κάθε μαθητής και κάθε καθηγητής θα διενεργούν δύο φορές την εβδομάδα self-test. «Τα τεστ βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και πως το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το παράδειγμα μας. Την ίδια ώρα, συνεχίζει την επέλαση της η πανδημία στη χώρα μας, καθώς τα νέα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα επίπεδα των 3.500, την ώρα που διασωληνωμένοι βρίσκονται 749 ασθενείς. 

Το άνοιγμα των Λυκείων δια ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός τόνισε ότι κάθε μαθητής και κάθε καθηγητής θα διενεργούν δύο φορές την εβδομάδα self-test.

Η Κεραμέως είπε ότι τα λύκεια αποφασίστηκε να ανοίξουν για δύο βασικούς λόγους: 1) επειδή έμειναν κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα από τις άλλες σχολικές δομές και 2) διότι πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. «Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα λύκεια», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σημασία της διά ζώσης διδασκαλίας.

«Πηγαίνουμε βήμα βήμα και πάντα με την καθοδήγηση της επιτροπής των ειδικών», είπε η Κεραμέως, ερωτηθείσα σχετικά με τις υπόλοιπες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Τα τεστ βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και πως το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το παράδειγμα μας.

Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα μέσο που βοηθά στην «έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού». Πρόσθεσε ότι έως την Παρασκευή, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ έως σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια.

«Τα self-tests είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση, ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει μόνος του και αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν δώσει άδεια κυκλοφορίας σε αυτά τα προϊόντα ως αυτοδιαγνωστικά», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα σημερινά 55.179 τεστ, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2020 διεξήχθησαν 800 τεστ τον μήνα. Αναφέρθηκε επίσης στο ρεκόρ των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι αύριο Πέμπτη «φιλοδοξούμε να σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών».

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε όρθιοι ως την τελική υγειονομική νίκη που πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα», είπε.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει την επέλαση της η πανδημία στη χώρα μας, καθώς τα νέα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα επίπεδα των 3.500, την ώρα που διασωληνωμένοι βρίσκονται 749 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 8.600, ενώ για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο ξεπέρασε τους 70.

Διαφωνίες στην Επιτροπή για το άνοιγμα των Λυκείων

Σύμφωνα με πληροφορίες επτά λοιμωξιολόγοι, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της επιτροπής, Σωτήρης Τσιόδρας, διαφώνησαν με την εισήγηση για άνοιγμα των σχολείων αυτή τη στιγμή με αυτά τα δεδομένα που επικρατούν από την πανδημία.

Ορισμένοι διαφώνησαν γενικά με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ άλλοι διαφωνούσαν με το να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου.

Νωρίτερα η ΕΡΤ μετέδιδε ότι βασικό κριτήριο για τις αποφάσεις της επιτροπής αποτελεί ο αριθμός των νοσηλειών.

Η διαδικασία για το άνοιγμα των Λυκείων

Η Κεραμέως τόνισε ότι τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
Self-test δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη

Επίσης, όπως υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, προστίθεται στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.

Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Τα βήματα για το self-test

Όπως είπε, το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως τόνισε, ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, η υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης, υπογραμμίζοντας ότι προς ώρας δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι τα Λύκεια αποτελούν τις δομές που έχουν μείνει κλειστές τον περισσότερο καιρό, ενώ πλησιάζει η περίοδος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το άνοιγμα των Λυκείων έφερε ενστάσεις, καθώς ορισμένοι λοιμωξιολόγοι πρότειναν το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν κατά της δια ζώσης λειτουργίας στο σύνολό της. Εν τέλει, φαίνεται ότι επικράτησε η κυβερνητική εισήγηση.

πηγη