Στην Αγκυρα Λάιεν και Μισέλ στη σκιά των συλλήψεων

Στην Αγκυρα Λάιεν και Μισέλ στη σκιά των συλλήψεων

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντώνται σήμερα με τον Ερντογάν με τις πρόσφατες εξελίξεις να βαραίνουν το κλίμα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι τελευταίες συλλήψεις των στρατιωτικών που τόλμησαν να εκφράσουν μια διαφορετική άποψη στην Τουρκία δεν δημιουργούν και το καλύτερο κλίμα για την επίσκεψη των Ευρωπαίων προέδρων σήμερα στην Αγκυρα. Παρόλο που ποτέ δεν έχει τεθεί με αυτόν τον τρόπο, η βαθύτερη ανησυχία των Βρυξελλών είναι ότι η Αγκυρα επιδιώκει την επιστροφή σε ένα λιγότερο κοσμικό και περισσότερο θρησκευτικό κράτος, από το οποίο ξεκινούν πολλά προβλήματα.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ακούν προσεκτικά τις φωνές για ισλαμοποίηση του στρατού, ωστόσο το θέμα αυτό δεν αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση που θα έχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Τούρκο πρόεδρο σήμερα το μεσημέρι. Τα βασικά σημεία συζήτησης αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, που προβλέπουν θετική ατζέντα με αστερίσκους – μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

Ωστόσο, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μεγάλη σημασία για την Ε.Ε. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι αύριο το πρωί και πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να έχει συνάντηση με εκπροσώπους ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία – ιδιαίτερα των μεταναστών, αλλά και των γυναικών. Πέρα από την ενημέρωση που θα έχει από τις οργανώσεις που ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση, ο πρόεδρος Μισέλ θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, ότι το θέμα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βασικό για την Ε.Ε.

Η ειρωνεία είναι ότι η επίσκεψη των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών στον Ερντογάν πραγματοποιείται την ημέρα που η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. διοργανώνει διάλογο υψηλού επιπέδου για τα 10 χρόνια από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για το πόσο σημαντική είναι για την προστασία των γυναικών και ποια άλλα βήματα χρειάζεται να ακολουθήσουν. Ενα από τα πιο μελανά σημεία της συνάντησης θα είναι η απόφαση του Ρ. Τ. Ερντογάν να βγάλει τη χώρα του από τη Σύμβαση, που υπογράφηκε μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ευρώπη θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη. Οπως λένε οι Βρυξέλλες, η σημερινή είναι μια σημαντική επίσκεψη, αλλά δεν θα είναι διαπραγμάτευση, δεν αναμένεται να αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο. Είναι μια επίσκεψη που φιλοδοξεί να ξαναπιάσει το νήμα των ευρωτουρκικών σχέσεων που έχει φαγωθεί από τις εντάσεις και τις προκλητικές ενέργειες. Ωστόσο, το αποτέλεσμά της θα φανεί αργότερα, στη συμπεριφορά της Αγκυρας. Ετσι κι αλλιώς, οι ηγέτες θα εκτιμήσουν ξανά την πορεία της Τουρκίας τον Ιούνιο.

πηγη