Η πρώτη αντίδραση των εμπόρων στα νέα μέτρα: «Είναι για επαίτες»

Η πρώτη αντίδραση των εμπόρων στα νέα μέτρα: «Είναι για επαίτες»

Οργισμένος ο εμπορικός κόσμος για τα κλειστά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. «Για επαίτες», λένε, τα νέα μέτρα στήριξης. Ανοίγουν συμβολικά μέχρι την Παρασκευή.

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή, ωστόσο, οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα δεν μένουν ικανοποιημένοι και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές της χώρας.

Στην πρώτη τους αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα το πρωί της Δευτέρας, τονίζουν ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους χωρίς προσωπικό, συμβολικά, μέχρι την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Συγκεκριμένα, έμπορος από τη Θεσσαλονίκη που μίλησε στον ΑΝΤ1 λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στήριξης, ανέφερε ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί αλλά χωρίς να γίνεται «καμία συναλλαγή».

Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος, στο πρώτο του σχόλιο έκανε λόγο για «μέτρα για επαίτες» και υπογράμμισε πως «είναι ελαχιστότατα μπροστά σε αυτά που χάνουμε» τα ποσά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα δοθούν. «Θα συνεχίσουμε», ανέφερε, «τη διαμαρτυρία».

Τα νέα μέτρα για τις κλειστές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Τα ποσά που θα πάρουν οι επιχειρήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

  • είναι μη επιστρεπτέα,
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

πηγη