Άνοιγμα του λιανεμπορίου με… παρατράγουδα

Άνοιγμα του λιανεμπορίου με... παρατράγουδα

Ο σχεδιασμός για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα σκόνταψε στην εισήγηση της επιτροπής των ειδικών με την κυβέρνηση να ρίχνει τα φτερά της και να ανακοινώνει αναστολή του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. «Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό» αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης αλλά εκ του αποτελέσματος χρειάστηκε να φτάσουμε στο παρά ένα για παρθούν αποφάσεις.

Ρολά ανεβάζουν τα καταστήματα λιανικής πλην της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε σύγχυση εξαιτίας της παρατεταμένης κακής επιδημιολογικής κατάστασης που παρουσιάζει η χώρα παρά το αυστηρό lockdown που έχει επιβάλει για πάνω από πέντε μήνες .https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-caf1e7mfyx0x-sf

Οι πύλες των καταστημάτων ανοίγουν για αγορές εντός του καταστήματος ενώ οι καταναλωτές θα είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν μήνυμα στο 13032 (με χρονικό περιορισμό 3 ωρών και μόνο μια φορά ημερησίως) για τις αγορές τους.

Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-caf2jk75xcb5-sf

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

► Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

► Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

► Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Τα κλειστά καταστήματα

Eurokinissi

Η απόφαση που πάρθηκε την τελευταία στιγμή και αφορά το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δημιούργησε βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου που έχει θορυβηθεί από της αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου αναζητά σανίδα σωτηρίας για να αντιστρέψει την κατάσταση. Έτσι, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε πως το πρωί της Δευτέρας (05/04) η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή».

Το Μαξίμου, είχε φροντίσει νωρίτερα, να «κόψει το βήχα» των εμπόρων αλλά και των αυτοδιοικητικών που διαφωνούσαν με την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου διαμηνύοντας πως τα καταστήματα πρέπει να μείνουν κλειστά για να μην τεθούν σε κίνδυνο θυσίες 13 μηνών.

Οι ειδικοί

Με την κυβέρνηση πιεσμένη και την επιτροπή των ειδικών να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και τις ανάγκες της οικονομίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για προσωρινό «πάγο» στο λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-caf54vhdj1ep-sf

Αφού τόνισε (ΣΚΑΪ) πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό και πως «τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων» είπε ότι «το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους».

πηγη