Τουρκία: Αποκομμένη από την πραγματικότητα η έκθεση του State Department σύμφωνα με τον Altun

Τουρκία: Αποκομμένη από την πραγματικότητα η έκθεση του State Department σύμφωνα με τον Altun

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Fahrettin Altun, με σειρά αναρτήσεων στο Twitter δηλώνει ότι η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Ο Altun στα αγγλικά αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, αλλά καθολικό.https://platform. twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1377670563347505169&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fibna.gr%2Fnews%2F2021%2F04%2F38244%2F&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=500px

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, είναι ο μοναδικός ηγέτης στον κόσμο που αντιτίθεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει ο Altun και προσθέτει ότι η Τουρκία έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τις κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η έκθεση περιέχει άδικη κριτική σε βάρος της Τουρκίας, γράφει ο διευθυντής Επικοινωνίας και κάνει αναφορά στην ευαισθησία που επιδεικνύει η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον αγώνα που δίνει κατά της τρομοκρατίας.

«Η Τουρκία δίνει αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, FETO και DAESH λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο Altun χαρακτηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ελευθερίες.

«Η Τουρκία είχε πάντα διάπλατα ανοιχτή την πόρτα του πολιτικού διαλόγου με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να το κάνει. Η κόκκινη γραμμή μας, ωστόσο, είναι η προστασία και η ασφάλεια του λαού μας», αναφέρει.

Ο Altun σημειώνει ότι η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και ότι δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη η άδικη κριτική σε βάρος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των προσπαθειών της κυβέρνησης για την ασφάλεια των πολιτών.

Νωρίτερα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει την έκθεση του State Department για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναφέροντας ότι περιέχει «αβάσιμους» και «μεροληπτικούς» ισχυρισμούς κατά της χώρας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε που την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το κεφάλαιο της Τουρκίας για την ετήσια έκθεση για τις Πρακτικές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «απέχει πάλι από το να είναι αντικειμενικό και περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και προκατειλημμένες ερμηνείες που βασίζονται σε διφορούμενες πηγές».

Το ΥΠΕΞ επέκρινε την έκθεση για το ότι δεν ορίζει το δίκτυο Gülen, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνo για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τον νόμιμο αγώνα μας ενάντια σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση, αγνοεί τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε παράσχει για αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση και χρησιμοποιούνται για άλλη μια φορά από ορισμένους κύκλους κατά τη σύνταξη της έκθεσης», ανέφερε το υπουργείο.

Το Υπουργείο απέρριψε επίσης ισχυρισμούς σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την επανάληψη τέτοιων ισχυρισμών, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγουμένως απορριφθεί από τις τουρκικές αρχές σε διάφορες περιπτώσεις», ανέφερε.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αναφέρονται στην έκθεση διάφορες παραβιάσεις του PKK / YPG, οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Σύρων, καθώς και αυτονομιστικές ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αγνοούνται», ανέφερε.

«Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η έκθεση περιέχει ισχυρισμούς που αγνοούν το γεγονός ότι το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και ισοδυναμεί με την επέκταση της υποστήριξης στους ισχυρισμούς των κύκλων που σχετίζονται με την τρομοκρατία», ανέφερε.

Τέλος το Υπουργείο επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προωθήσει και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Με βάση τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της, καθώς και των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων ατόμων που φιλοξενεί», ανέφερε./ibna