ΕΕ: Την Τρίτη η συνάντηση με τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν και με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Παεασκευή ότι θα έχει συναντήσεις με όλα τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα Ιρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει, μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν με σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας, ότι εκπρόσωποι του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων θα συναντηθούν την Τρίτη στη Βιέννη για να συζητήσου την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Οι συμμετάσχοντες συμφώνησαν να επαναλάβουν αυτή τη σύνοδο της Κοινής Επιτροπής στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ταυτοποιήσουν σαφώς μέτρα άρσης κυρώσεων και εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, και μέσω σύγκλησης συναντήσεων των σχετικών ομάδων ειδικών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ΕΕ η οποία συντονίζει τις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η συντονίστρια θα εντείνει επίσης ξεχωριστές επαφές στη Βιέννη με όλους τους συμμετέχοντες στη συμφωνία JCPOA [αγγλικό ακρωνύμιο της πυρηνικής συμφωνίας, Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης — ΚΟΣΔ} και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ.

Το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία –τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015– συζήτησαν σήμερα την ενδεχόμενη επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία και πώς θα διασφαλίσουν την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της από όλες τις πλευρές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, υψηλόβαθμος διαπραγματευτής στις συνομιλίες, δήλωσε στην ιρανική δημόσια τηλεόραση πως οι συμμετασχόντες συμφώνησαν να συναντηθούν διά ζώσης στη Βιέννη την Τρίτη έπειτα από «ειλικρινείς και σοβαρές» συνομιλίες.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Αρακτσί δήλωσε στη βιντεοδιάσκεψη πως η κίνηση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία δεν απαιτεί οποιεσδήποτε συνομιλίες.

«Το Ιράν θα αναστείλει τα βήματά του (την υπαναχώρηση από τη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας) μόλις αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και αυτό επαληθευθεί», είπε ακόμη ο Αρακτσί, σύμφωνα πάντα με το Fars.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να δεσμεύσει το Ιράν σε συνομιλίες για την επανάληψη της συμμόρφωσης αμφοτέρων των πλευρών στη συμφωνία. Βάσει της συμφωνίας εκείνης, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα — μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Ο προκάτοχος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωθώντας το Ιράν, αφού περίμενε έναν και πλέον χρόνο, να παραβιάσει, σε αντίποινα, ορισμένους από τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν καν συμφωνήσει να συναντηθούν για την αναβίωση της συμφωνίας και επικοινωνούν εμμέσως μέσω ευρωπαϊκών χωρών, δηλώνουν Δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες ήταν επαγγελματικές και θα συνεχισθούν.

«Η εντύπωση είναι πως είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά η διαδρομή μπροστά μας δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν εντατικές προσπάθειες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη φαίνεται να είναι έτοιμα για αυτό», ανέφερε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ στο Twitter.

ΗΠΑ και Ιράν θα μεταβούν στη Βιέννη για έμμεσες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Αξιωματούχοι από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον θα ταξιδέψουν στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015  ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις, αν και δεν θα διεξαγάγουν απευθείας συνομιλίες, δήλωσαν την Παρασκευή διπλωμάτες.

Αν και χωρίς συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, τις οποίες έχει αποκλείσει η Τεχεράνη, η παρουσία τόσο του Ιράν όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αυστριακή πρωτεύουσα θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να επανέλθουν τα δύο μέρη στη συμμόρφωση προς τη συμφωνία.

Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο μήνες, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συντόνισε τη συμφωνία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωθώντας την Τεχεράνη να παραβιάσει, σε αντίποινα, ορισμένους από τους περιορισμούς της συμφωνίας. Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία, αλλά η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα.

«Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στην ίδια πόλη, αλλά όχι στο ίδιο δωμάτιο», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Δυτικός διπλωμάτης είπε πως θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση ‘διαμεσολαβητικής διπλωματίας’ (shuttle diplomacy).

Οι συνομιλίες θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν καταλόγους διαπραγμάτευσης των κυρώσεων που θα μπορούσαν να άρουν οι ΗΠΑ και υποχρεώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράν, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτοί οι κατάλογοι «θα μπορούσαν να ενωθούν σε κάποιο σημείο. Στο τέλος, το προσεγγίζουμε αυτό με έναν παράλληλο τρόπο. Νομίζω πράγματι ότι μπορούμε να το κάνουμε σε λιγότερο από δύο μήνες», είπε ο αξιωματούχος μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία –τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015– ώστε να δουν πώς μπορούν να προχωρήσουν.

«Σκοπός: να οριστικοποιηθούν γρήγορα μέτρα άρσης και πυρηνικά μέτρα για μια χορογραφημένη αφαίρεση όλων των κυρώσεων την οποία θα ακολουθήσει η παύση επανορθωτικών μέτρων από το Ιράν», ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter. «Καμία συνάντηση Ιράν-ΗΠΑ. Είναι αχρείαστη», είπε.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν θα βρίσκονται στη Βιέννη, αλλά επέμεινε πως δεν θα υπάρξουν άμεσες ή έμμεσες συναντήσεις ανάμεσα σε Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Αν δεν φθάσουμε εκεί μέσα σε δύο μήνες θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θα είναι οπωσδήποτε κακά νέα», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα — μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως είναι καλό που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες αλλά ο χρόνος είναι σημαντικός.

«Μια συμφωνία που θα τηρείται και πάλι από όλους θα είναι ένα ‘συν’ για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και η καλύτερη βάση για συνομιλίες σε άλλα σημαντικά θέματα περιφερειακής σταθερότητας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

πηγη