Βουλγαρία και Κροατία θα επωφεληθούν επιπλέον από τα «εμβόλια αλληλεγγύης» της ΕΕ

Η Βουλγαρία θα λάβει 1.259.728 δόσεις από τα «εμβόλια αλληλεγγύης», σύμφωνα με την απόφαση των πρέσβεων των κρατών-μελών για τις επιπλέον δόσεις που αγόρασε η Κομισιόν από την Pfizer/BioNTech, χτες το βράδυ.

Η ποσότητα συμφωνήθηκε σε συνεδρίαση των μόνιμων εκπροσώπων των κρατών μελών και η Συμφωνία προτάθηκε από την Πορτογαλική Προεδρία. Οι δόσεις αυτές είναι από συνολικά 10 εκ. δόσεις του εμβολίου «Pfizer/BioNTech» που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι δόσεις αυτές θα μοιραστούν ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών μελών και θα διανεμηθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας σχολίασε στο Facebook πως πρόκειται για «καλή είδηση όχι μόνο για την Βουλγαρία αλλά και για ολόκληρη της Ευρώπη γιατί δείχνει την αλληλεγγύη στην ΕΕ».

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας με ανάρτηση του στο Twitter σημείωσε ότι «μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μια σειρά από συνομιλίες και διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες εξασφαλίσαμε επιπλέον 747.000 δόσεις εμβολίου Pfizer – BioNTech για την Κροατία έως τα τέλη Ιουνίου. Αυτό θα προστατεύσει ακόμη περισσότερο την υγεία των πολιτών και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο εμβολιασμό την παραμονή της τουριστικής περιόδου».https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1377680591387299847&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fibna.gr%2Fnews%2F2021%2F04%2F38237%2F&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=500px

Οι εκπρόσωποι των χωρών συμφώνησαν να δώσουν και περίπου 3 εκ. δόσεις ως “εμβόλια αλληλεγγύης” στις πέντε χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις των εμβολιασμών στην Ευρώπη. Δε συμφώνησαν όμως όλες οι χώρες: Αυστρία, Τσεχία και Σλοβενία τράβηξαν τη δική τους γραμμή.

Πιο αναλυτικά, τα 19 κράτη μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) θα λάβουν το μερίδιό τους από τα 6, 66 εκατομμύρια εμβόλια αναλογικά.

Τα 19 αυτά κράτη συμφώνησαν επίσης να διαθέσουν από κοινού σε 5 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία) εκτός από την το μερίδιο που τους αναλογεί από τα 10 εκατομμύρια εμβόλια, θα λάβουν και αναλογικά μεταξύ τους 2,854,654 δόσεις ως εμβόλια αλληλεγγύης.

Η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβενία λαμβάνουν το μερίδιό τους κατ` αναλογία από τα 10 εκατομμύρια εμβόλια.

Η πορτογαλική προεδρία στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει τα εξής: «μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη στις 25 Μαρτίου 2021, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσαν δήλωση που επιβεβαιώνει την κλείδα αναλογίας πληθυσμού για τη χορήγηση εμβολίων και ανέθεσε στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) ΄να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ταχύτητας παράδοση εμβολίων κατά την κατανομή των 10 εκατομμυρίων δόσεων BioNTech-Pfizer που θα φτάσουν γρήγορα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με πνεύμα αλληλεγγύης`. Σήμερα, έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια εφάπαξ λύση. Επιτρέπει μια ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης μέσω της διανομής σχεδόν 3 εκατομμυρίων εμβολίων στα κράτη μέλη που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Η Αυστρία, μαζί με τη Σλοβενία και την Τσεχία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν μαζί με τα 24 άλλα κράτη μέλη σε συμφωνία για να διοχετεύσουν περισσότερες δόσεις σε πέντε χώρες που αντιμετωπίζουν την πιο οξεία ανάγκη για εμβολιασμούς. Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ουσιαστικά χάνοντας περίπου 70.000 δόσεις που θα της είχαν χορηγηθεί διαφορετικά./ibna