Βουλγαρία: Επτά κόμματα δείχνει δημοσκόπηση ότι θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής

Βουλγαρία: Επτά κόμματα δείχνει δημοσκόπηση ότι θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής

Επτά κόμματα θα μπουν στο νέο κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup International που ανέθεσε το Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ψηφοφόροι που αναμένονται να ψηφίσουν κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα από 2,6 έως 2,9 εκατομμύρια άτομα. Η μέχρι τώρα δραστηριότητα όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν που βασίζεται στους πραγματικούς ψηφοφόρους στη χώρα είναι 50%, αλλά σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη, πλησιάζοντας στα επίπεδα του 40%. Ωστόσο, οι προβλέψεις για τη συμμετοχή είναι εξαιρετικά δύσκολες και δεν αποκλείονται σοβαρές διακυμάνσεις εκτός αυτών των ορίων. Αναμένεται ότι τουλάχιστον ένας ψηφοφόρος λέει “Δεν υποστηρίζω κανέναν.”

Οι ψήφοι για τα κόμματα, τους συνασπισμούς και τους υποψηφίους, εάν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές σήμερα, δείχνουν την ακόλουθη εικόνα τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.

Το 28,2% θα υπερψηφίσει το συνασπισμό GERB-UDF, ενώ το 20,8% το BSP, με αυτούς τους σχηματισμούς να έχουν τις δυο πρώτες θέσεις.

Το 12,9% αναμένεται να ψηφίσει  το “Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι” και το 12,7% το MRF. Σε αυτό το στάδιο, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ποιο από τα δύο κόμματα θα καταλάβει την τρίτη θέση καθώς όλα εξαρτώνται από τους διαφορετικούς τύπους κινητοποίησης και στα δύο κόμματα.

Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 6,1%, ο σχηματισμός “Σήκω όρθιος! Έξω τα μούτρα” με 5,2% και το VMRO με 4,4% είναι κοντά το ένα στο άλλο και δεν απέχουν πολύ από το πιθανό πλεονέκτημα. Οι προοπτικές αυτών των σχηματισμών εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις τελευταίες ημέρες και ακόμη και τις τελευταίες ώρες.

Αυτοί είναι οι επτά σχηματισμοί που θα υπήρχαν στο κοινοβούλιο αν γίνοντας σήμερα οι εκλογές.

Ωστόσο, οι τελευταίες ημέρες και ώρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, ο συνασπισμός Volia-NFSB έχει 3% και ελπίζει να ξεπεράσει το κατώτατο όριο και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Με 1,6% είναι η “Αναγέννηση”, με 1,4%, το ABV, με 1,3% ο σχηματισμός του Tsvetan Tsvetanov, με 0,6% είναι η “Ataka” ενώ 1,8% είναι πιθανό να ψηφίσει για άλλα κόμματα.

Η έρευνα, που διεξήχθη για το Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας κατά την περίοδο 24-31 Μαρτίου, είναι μεταξύ 1.013 ενηλίκων Βουλγάρων και δείχνει τη δομή των εκλογικών συμπεριφορών./ibna