Guardian: Επτά νέοι θάνατοι μετά το εμβόλιο της AstraZeneca – Ο EMA εκδίδει προειδοποίηση

Περαιτέρω περιπτώσεις σπάνιου συνδρόμου θρομβώσεων, με επτά θανάτους, έχουν αναφερθεί μεταξύ των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της AstraZeneca jab στη Βρετανία σύμφωνα με τον Guardian. Ωστόσο όπως επισημαίνεται οι ειδικοί λένε ότι οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί και τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του MHRA (Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης) έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) που συνοδεύτηκε από χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων καθώς και οκτώ αναφορές για άλλα προβλήματα πήξης αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, μεταξύ των παραληπτών του τρυπήματος της Οξφόρδης / AstraZeneca έως και στις 24 Μαρτίου. Τα αιμοπετάλια είναι θραύσματα στο αίμα που το βοηθούν να πήξει. Από αυτές τις 30 αναφορές, το MHRA είπε στον Guardian ότι επτά άτομα είχαν πεθάνει.

Ο MHRA, εφαρμόζει ένα σχέδιο «κίτρινης κάρτας» για να αντιμετωπίσει ύποπτες παρενέργειες ή άλλες ανησυχίες για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις παραμένουν σπάνιες: το MHRA σημειώνει ότι έως τις 24 Μαρτίου, δόθηκαν 18,1 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου Covid-19.

Υπήρξαν επίσης δύο περιπτώσεις CVST μεταξύ των ατόμων που έκαναν το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, κανένα από αυτά δεν συνοδεύτηκε από χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Οι ανησυχίες για σπάνια γεγονότα θρομβώσεων έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και έχουν πλήξει το εμβόλιο της Οξφόρδης τις τελευταίες εβδομάδες.

Το MHRA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσαν ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι τα συμβάντα προκλήθηκαν από το εμβόλιο και τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων δεδομένου του κινδύνου που θέτει ο Covid.

Ωστόσο, ο EMA είπε ότι μια προειδοποίηση για τέτοια γεγονότα θα συμπεριληφθεί στις πληροφορίες για το εμβόλιο ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Σύμφωνα με τον EMA, έως τις 22 Μαρτίου είχε λάβει αναφορές για 14 θανάτους που σχετίζονται με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος αν και δεν συσχετίστηκαν όλα αυτά με το CVST, σε περισσότερες από 9,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Ενώ πολλές χώρες έχουν ξαναρχίσει τη χρήση του εμβολίου μετά την παύση των προγραμμάτων τους, σε άλλες επικρατεί ανησυχία.

Μεταξύ αυτών, ο Καναδάς όπου ανεστάλη η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 55 ετών, ενώ η Γερμανία ανέστειλε τον εμβολιασμό για άτομα κάτω των 60 ετών. Οι τελευταίες αναφορές μιλούν για 31 περιπτώσεις CVST μετά από χορήγηση 2,7 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Oxford / AstraZeneca, 19 από τα οποία συσχετίστηκαν με χαμηλά αιμοπετάλια και εννέα θανάτους.

Προς το παρόν, τα περισσότερα από αυτά τα σπάνια γεγονότα θρομβώσεων φαίνεται να συμβαίνουν σε γυναίκες κάτω των 65 ετών – αλλά το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ασαφές.

Κάποιοι ειδικοί δήλωσαν ότι το CVST είναι πιο συνηθισμένο σε αυτήν την ομάδα γενικά, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι χώρες όπως η Γερμανία ήταν αρχικά απρόθυμοι να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για ηλικιωμένους, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι εμβολιασθέντες ήταν νεότερης ηλικίας, κυρίως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και καθηγητές – η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με μια ειδική ομάδα αιματολογίας οι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό με κοροναϊό έχουν επισημανθεί ότι επηρεάζουν ασθενείς όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Το σύνδρομο των θρόμβων αίματος και των χαμηλών αιμοπεταλίων φαίνεται να είναι παρόμοιο με μια κατάσταση που μερικές φορές παρατηρείται σε ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί ηπαρίνη με αραιωτικό αίμα.

Ο Δρ June Raine, διευθύνων σύμβουλος της MHRA, δήλωσε ότι η υπηρεσία συνεχίζει να διενεργεί διεξοδική ανασκόπηση των αναφορών, αλλά οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν.

  • «Τα οφέλη του εμβολίου Covid-19 AstraZeneca στην πρόληψη της μόλυνσης Covid-19 και των επιπλοκών του συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων και το κοινό θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει το εμβόλιό του όταν καλείται να το κάνει», είπε. «Ζητάμε από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις που υποπτεύονται ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό Covid-19 μέσω της ιστοσελίδας της Κίτρινης Κάρτας για κοροναϊούς».

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία αύξησαν τις ανησυχίες για πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της Οξφόρδης και του συνδρόμου CVST, αλλά τόνισε ότι τέτοια γεγονότα παρέμειναν πολύ σπάνια.

«Ο κίνδυνος θανάτου εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερος σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί από ότι σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

πηγη