Δίκτυο για την υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών

Δίκτυο για την υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών

Στο Δίκτυο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, νομικοί, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικοί κ.ά. από διάφορους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους με κοινό στόχο την προάσπιση δικαιωμάτων που το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα την πανδημία, βάλλονται συνεχώς

Την πρώτη του διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το νεοσυσταθέν «Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών», την ιδρυτική διακήρυξη του οποίου υπογράφουν πανεπιστημιακοί, νομικοί, συνδικαλιστές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αυτοδιοικητικοί κ.ά., από διάφορους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους. Το Δίκτυο στοχεύει στον συντονισμό της δράσης για την υπεράσπιση δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα την πανδημία βάλλονται συνεχώς.

Τα μέλη του Δικτύου επισήμαναν χθες ότι θα συσταθούν θεματικές επιτροπές που θα ασχολούνται με θέματα όπως η αστυνομοκρατία, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ κ.ά., με σκοπό να καταθέσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως και να συντονίσουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ενάντια σε αυταρχικές και αντισυνταγματικές κυβερνητικές πρακτικές. Ηδη έχουν κατατεθεί κάποιες πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Οπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών: «Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η τάση αυτή δεν είναι προϊόν αποκλειστικά του τελευταίου έτους, ούτε χαρακτηρίζουν μόνο τη χώρα μας, αλλά σχεδόν όλον τον πλανήτη. Η πανδημία αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών. {…} Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η συσπείρωση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και, προοπτικά, να αντιστραφεί η πορεία».

Στην εισαγωγή που έκανε ο Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, ανέφερε τους 3 βασικούς στόχους τού υπό σύσταση δικτύου. Αυτοί περιλαμβάνουν την τεκμηριωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών, τη σύγκλιση-συνένωση φορέων και συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως και τη συμβολή στη δημοκρατική επαγρύπνηση του ελληνικού λαού.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας, μίλησε για μια συνθήκη όπου βιώνουμε προσπάθειες φίμωσης κάθε ριζοσπαστικής, εναλλακτικής και επικριτικής φωνής. Χαρακτήρισε δε τα κλειστά ΚΥΤ προσφύγων-μεταναστών στα νησιά ως τη δημιουργία των μεγαλύτερων φυλακών στην Ευρώπη. «Εχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχει παρα-ποινικός και παρα-σωφρονιστικός κώδικας. Προωθείται σωρεία αντισυνταγματικών νόμων, όπως για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα», υποστήριξε ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός. Το δε μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης, που μετέχει στην επίσης νεοσυσταθείσα «Πρωτοβουλία Νομικών», μίλησε για μια ρήξη με τον μεταπολιτευτικό συσχετισμό και κεκτημένο. «Το αν θα φτάσουμε στην εκτροπή εξαρτάται πόσο θα επιτρέψει η κοινωνία στους κυβερνώντες να προχωρήσουν. Είναι προφανώς υπόθεση του μαζικού και λαϊκού κινήματος να σταματήσει αυτή την επίθεση», κατέληξε. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ακόμη αρκετοί ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κοινή δράση για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

πηγη